PKK’nin 36. kuruluş yıldönümü nedeniyle Van’da eski itfaiye garajında yapılan şölene DBP Van İl Eş Başkanı Miraz Çallı, İlçe Belediye Eş Başkanları, HDP, DBP Van İl Yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi Aktivistleri, STÖ temsilcileri ve binlerce kişi katıldı. Şölen alanında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile PKK, YPG bayrakları ve “Sarı Mekaplılar IŞİD’i bitirecek”,”36. uyanış yıldönümü ezilen halklara kutlu olsun” yazılı dövizler açıldı. Şölende ‘Biji Serok Apo” ve “Biji YPG, YPJ, HPG” sloganları da atıldı.

Barış ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından tertip komitesi adına konuşan HDP Kadın Meclisi Üyesi Newroz Ürün, “İçinden geçmekte olduğumuz tarihi direniş günlerinde sizleri burada görmekten onur ve gurur duyuyoruz. Başta Kobanê ve Şengal direnişleri olmak üzere tarihimiz eşsiz direniş süreçleriyle doludur. Bugün Ortadoğu’ya yönelik gelişen emperyalist kuşatmalara karşı bütün güçlerimiz tek yürek olup onurlu mücadelelerinden ödün vermeyerek bütün dünyaya sesimizi duyurmuştur” diye konuştu.

Ürün’ün ardından söz alan DBP Van İl Eş Başkanı Miraz Çallı ise, “Gözümüz aydın. Gözün aydın Mazlum Doğan, gözün aydın Haki Karer, gözün aydın Kemal Pir. 5-6 kişi ile başlattığınız direniş bugün milyonlara ulaştı. Zilan katliamında dağlara ‘Hayali Kürdistan burada meftun olmuştur’ diye yazanlar bugün hayal kırıklığı yaşıyor. Çünkü Kürt halkı Kobanê’de, Şengal’de, Maxmur’da bu hayali gerçekleştiriyor. Özgürlüğe çok ama çok az kaldı. Bunun için hep birlikte çalışalım. Kürt halkı 6-7 Ekim’de özgürlüğe olan tutkusunu ortaya koydu. Bu direnişi hazmedemeyen AKP hemen tutuklamalara başladı. Hemen yeni kanunlar çıkardılar. İşte bu tutuklamalara izin vermeyelim. Eğer bir yerde bir arkadaşımız tutuklanırsa yüzbinlerle oraya gidelim. Bugün cezaevlerinde yüzlerce hasta tutsak arkadaşımız var, felçli arkadaşlarımız var. DAİŞ bile bunlardan daha vicdanlıdır. Felçli arkadaşlarımızı bile serbest bırakmıyorlar. İşte buna karşı sonuna kadar direneceğiz” şeklinde konuştu.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 15 yıldır barış için her türlü fedakarlığı gösterdiğini belirten Barış Anneleri Meclisi Aktivisti Hanike Koçak ise, “Peki Erdoğan ne yapıyor? Erdoğan kalekol yapıyor, TOMA alıyor, yeni korucular alıyor. Sayın Öcalan barış derken Erdoğan savaş diyor. IŞİD ile birlik olup Kürt halkına saldırıyor. İşte Erdoğan’ın çözüm anlayışı budur ve biz bunu kabul etmiyoruz.”

Şölen daha sonra MKM müzik gruplarının sunduğu müzik dinletisi, havai fişekler ve halaylarla sona erdi.

Haber: Oktay Candemir - ANF

Editör: Wan Haber