İHD Van Şubesi binasında düzenlenen toplantıda, birçok sivil toplum örgütünün katılımıyla süreci takip etmek adına oluşturulan izleme komisyonu tanıtıldı. Komisyonun; çözüm süreci kapsamında bugün geri çekilecek PKK’nın izlenmesi başta olmak üzere, mayınlı sahaların tespiti, karakolların izlenmesi, boşaltılmış olan köy ve mezraların takibi, köy korucularının hareketlerinin takibi ve askeri hareketliliğin durumu gibi konularda çalışmalar yürüteceği açıklandı.
 

Mazlum-Der, İHD, KESK Şubeler Platformu, TTB, TMMOB, Tüyad-Der, Kurdi-Der, Göç-Der, Barış Meclisi, HDK, DİSK, Meya-Der ve Barış Anneleri İnisiyatifi’nin yer aldığı komisyon adına basın metnini okuyan İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, tarihi sürecin hiçbir sebeple sekteye uğramaması bakımından çekilme sürecinin oldukça hassas bir konu olduğunu belirtti. Başlatılan diyalog ve çekilme sürecinin sorunun barışçıl çözümü açısından bütün taraflara büyük sorumluluklar yüklediğini anlatan Işık, “PKK militanlarının çekilme süreci takip edilirken, olası silahlı çatışmalar etkili bir şekilde izlenerek müzakereye zarar veren tarafa yönelik eleştiriler ortaya konulacaktır. Geçici ve gönüllü köy koruculuğu hareketleri izlenerek provokatif bir girişim içerisine girmeleri engellenmeye çalışılacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine silahlı çatışma dönemi için getirilmiş bulunan özel harekat timleri, geçici komando tabur ve tugayları gibi askeri hareketliliğin durumu izlenecektir. Mayınlı sahaların etkili bir şekilde tespiti ve izlenmesi sağlanacaktır. Mayınlı bölgelere sivillerin girişinin engellenmesi için hükümetin acil önlemler alması için çalışmalar yapacaktır. 1990’lı yıllarda devlet tarafından boşaltılmış köy ve mezraların arazilerinin başkaları tarafından gasp edilmemesi için bu yerleşim yerleri izlenecek ve gerekli girişimlerde bulunacaktır. Kimlik kontrol noktalarında bulunan karakolların izlenmesi, halen inşaatı devam eden ve yeni bitirilen karakolların faaliyetlerinin izlenmesi gibi konularda çalışmalar yapacaktır” dedi.
 

Işık, bir gazetecinin, "Şu an herhangi bir çekilme durumu söz konusu mu?" şeklindeki sorusuna ise, “Bir çekilmenin olup olmadığını bilmiyoruz. Ayrıca sahada değil, daha çok duyum üzerine çalışmalarımızı yürüteceğiz” yanıtını verdi.

Editör: Wan Haber