Van’da ilk olarak Yol Üstü Otopark Sistemi (Parkomat) uygulaması  Cumhuriyet Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi, Maraşal  Fevzi Çakmak Caddesi ve Sıhke Caddelerinde uygulanmıştı. Yeni alınan karar ile kapsama alanı genişletilerek İrfan Baştuğ Caddesi, İki Nisan Caddesi ve Uzun Sokak da parkomat alanına dahil edilmişti.

Yeni caddelerin parkomat uygulamasına alınmasına vatandaşlardan tepkiler gelirken, firma yetkilileri de çağrıda bulunarak vatandaşlardan duyarlı olmalarını istedi.

“UYGULAMA TAMAMEN YASAL”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Beyner Park firma yetkilisi Doğan Yavuz, zaman zaman dile getirilen "uyguluma yasal değil" söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ve tamamen yasal bir iş yapıldığını söyledi. Yavuz; “ 12.12.2019 tarihinde parkomat ihalesini firmamızda kaldı. Bu işte yeniyiz, kaliteli bir hizmet sunmak için bu sorumluluğu aldık. Hayırlı olmasını diliyorum. Şuan 70 saha personelimiz var, bunları denetleyen ve sahadaki sorunları gideren 15 tane de kontrol şefimiz bulunuyor. Daha önceki dönemde mevcut olan ve devam eden caddeler dışında, ilave olarak İrfan Baştuğ Caddesi, İki Nisan Caddesi ve Uzun Sokak da parkomata dahil edildi. Yetkililerle yaptığımız görüşmeler sonucu ilerleyen dönemlerde ihtiyaç duyulması halinde yeni bölgelerde de park uygulamaları olabilecek. Yani duruma bağlı ve bu konudaki yetki belediyede. Bazı çevreler tarafından, söz konusu uygulamanın yasal olmadığı söyleniyor. Bu konuyla ilgili şunu söylemek istiyorum; Belediyelerle ilgili en son çıkan torba yasada 5393 sayılı maddenin 15 A, 15 B ve 15 P maddelerinde bu ücretlerin yasal olduğu yazılıyor. Maddeyi söylemesek bile bu işi ihale usulü sunan kurum devlettir ve devlet bununla ilgili her hangi bir yasa çıkarmadan böyle bir uygulama başlamaz. Doğal olarak yasal hakkımız var, bununla ilgili yeni bir çalışma şekliyle işimize başladık ve devam edeceğiz. Özellikle bunu belirtmek istiyorum. Yeni ekip ve ekipmanlarla, tamamiyle yeni bir sistemle başladık ve sahaya indik. İnsanlarımıza daha şeffaf, daha kolay bir hizmet anlayışımız olacak.” ifadelerini kullandı.

“ÜCRETLERİNİ ÖDEMEYENLER HAKKINDA İCRA TAKİBİ BAŞLATILACAK”

İlerleyen dönemlerde park ücretlerini ödemeyenler hakkında icra işlemlerine başvuracaklarını belirten Yavuz, şunları söyledi: “Cihazlarımızda kamera sistemimiz var. Park ücretleri ödemeyen araçların fotoğraflarını çekip kayda alıyoruz. Bunun da sebebi şu; bazı araç sahipleri şikayette bulunabiliyor, ‘benim aracım orada yoktu’ diyebiliyor. Delil olarak bu fotoğrafları sunacağız. İcra işlemlerimizi şöyle yapacağız; bu konuyla ilgili 2 tane avukatla anlaşmamız var. 50 TL ile 100 TL arasında biriken borçlardan başlayacağız icra göndermeye. Bunu arzu etmiyoruz ama insanlarımızda şu algıyı oluşturmamız gerekiyor; Ücretlerin ödenmesi yasal ve zorunludur.”

“AMACIMIZ ŞEHİR TRAFİĞİNİ RAHATLATMAK”

Parkomat işindeki asıl amacın, şehir trafiğinin yoğun olduğu bölgeleri rahatlatmak olduğunu belirten Yavuz, açıklamalırın şöyle sürdürdü: “ Daha önce 2 araçlık bir yere tek araç park ediliyordu, bu düzensizlikti. Biz saha ekibimize şuna dikkat etmesini söylüyoruz; düzenli park olması için sürücülere yardımcı olun diyoruz. Zaten amacımız şehir trafiğini rahatlatmak. Kentimizin 2 yoğun caddesi var, Cunhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi. Buralarda araç park yeri bulmak mümkün değildi ve düzensizlik söz konusuydu. Bu sistemle artık çok rahat park yeri bulunabiliyor ve düzensizliğin önüne geçiliyor.

Ayrıca bu uygulamanın bazı artılarını da özetlemek gerekirse; Bu uygulamanın bireysel olduğu kadar toplumsal faydaları da var. Esnaf park yeri bulamadığı için kaybettiği müşterisine yeniden kavuşacaktır. Cadde ve sokak üstü park yerleri üzerinde kurulu ticari işletmeler, iş yeri sahipleri, esnaflar ve mağazalar üzerinde olumlu etkileri olacaktır.  Park yerlerinin daha rahat bulunması için önemli bir faktör olacaktır. Ücretlerimiz levhalarımızda açık ve net bir şekilde belirtilmiştir, sabittir. Vatandaşların daha rahat alışveriş yapabilmeleri için kolay park yeri erişimi mümkün hale gelmiştir. Vatandaşların park yeri arama sorunu olmayacağı için alışverişe daha çok zaman ayırabileceklerdir..."

Son zamanlarda yeni bölgelerin parkomat uygulamasına alınmasına yönelik vatandaşlardan gelen tepkileri de değerlendiren Beyner Park firma yetkilisi Doğan Yavuz, açıklamalarını şu şekilde tamamladı; “Biz var olan bir işi yeni firma olarak aldık. Bu işi almadan önce fizibilite çalışması yaptık. Öncelikle bu uygulamanın yasal olduğunu insanlara izah etmemiz lazım. İnsanlarımızın, bunun yasal olduğunu bilmeleri gerekiyor. Araç sahipleri, kullandıkları alanla ilgili park ücretini ödemek zorundadır. Bu sistem oturursa doğal olarak insanların parkomata karşı olan tepkileri azalacaktır. Şuan biz yeniyiz, eksiklerimiz olabilir, sorunlarımız olabilir, her hangi bir sorunla karşılaşan vatandaşlarımızdan da özür diliyoruz. Tüm sorunlarla ilgili bizimle iletişime geçebilirler, bununla ilgili çağrı merkezimiz var, iletişim numaralarımız fişlerimizin üzerinde yazılıdır...” Prestij Gazetesi - M. Selim KURT

Editör: Wan Haber