Van Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Van Gölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali’nin son gününde, 'Orta Doğu’daki gelişmeler ve Rojava' konulu panel gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Av. Fırat Anlı’nın yaptığı panele konuşmacı olarak BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, yazar Faik Bulut ve gazeteci-yazar Ayhan Bilgen katıldı.


Panelde ilk olarak konuşan yazar Faik Bulut, Suriye’de her an her şeyin lehte ya da aleyhte değişebileceğini belirterek, Suriye’deki savaşın seyrinin dünyanın da seyrini değiştirebileceğini söyledi. Suriye’de artık uluslararası bir savaşın söz konusu olduğunu ifade eden Bulut, Suriye’de vekalet savaşlarının olduğunu ve her grubun bir yere vekalet ettiğini belirtti. Suriye’deki muhalefetin bu haliyle rejimi yıkamayacağını belirten Bulut, bu savaşın çok yönlü devam edeceğini ve sonuçlarının ağır olacağını söyledi.

“KÜRTLER ARTIK NUH’UN GEMİSİNE BİNMİŞTİR”
Türkiye’nin Suriye ile ilgili politikalarına değinen Bulut, “Başkanın kimyası bozulmuş, her yerde kendine bir şeyler bulmanın peşine düşmüş. Türkiye’de daha önce savaş isteyenlerin oranı yüzde 5 iken, AKP ve AKP danışmanlarının oluşturduğu ‘Kürt sevmezliği’ üzerinden bu oran yüzde 30’a kadar yükseldi. Bu oran artık Suriye’ye müdahale edilmesini istiyor. Tüm bunlar AKP’nin yürüttüğü siyasetin bir parçasıdır. Bölgede artık siyasi tufan kopmuştur ama bu tufan koparken Kürtler bir kere artık Nuh’un gemisine binmiştir. Kim ne derse desin Kürtler artık bu bölgenin temel aktörleridir. Kürtlerin birlikteliği artık sınırların ötesine geçti. Türkiye artık Kürt sorununu sadece burası ile bağlantılandırarak çözemez. Türkiye'nin Kürt sorunun çözümü için Kürtlerin yaşadığı tüm bölgeleri ikna etmesi gerekiyor. Türkiye artık 4 parçayı içerisine alan bir çözümle ancak başarabilir” dedi.


Gazeteci-yazar Ayhan Bilgen ise, Rojava’da PYD’nin yürüttüğü diplomasiyi çok iyi bulduğunu ve PYD’nin diplomasi başarısının Türk siyasetinden çok daha başarılı ve yerinde olduğunu belirtti. Orta Doğu’da 2,5 aktörden söz edilebileceğini söyleyen Bilgen, bunların İngiltere, Rusya ve İran olduğunu aktardı. Bu üç ülkenin ABD ile rulet oynadığına işaret eden Bilgen, ABD’nin kucağında şu an pimi çekilmiş bir bombanın olduğunu ve stratejik hedefinin düştüğünü ifade etti. Artık tüm devletlerin hesaplarını Rusya’ya göre yapması gerektiğinin altını çizen Bilgen, bu savaşta her anlamda kaybedenin Türkiye olduğunu savundu.

""


BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise, Suriye’nin inançları, yaşam tarzları ile Orta Doğu’nun portatifi olduğunu belirterek, Rojava Kürtlerinin Suriye’de kimsenin yedeğine düşmeden kendi stratejilerini belirlediklerini ve bunun üçüncü seçenek olduğunu söyledi. Kürtlerin üçüncü seçeneği Rojava’da anlamlandırdığını belirten Çelik, “Türkiye bu anlamları, iddiayı ortadan kaldırmak ve çürütmek istemiştir ancak bunu başaramamıştır. Türkiye’nin Rojava’da hesaba katmadığı bir şey vardı. O da halkların öz gücüydü. Sonuçta AKP her halükarda bu savaşta kaybetmiştir. Kürtlerin orada ortaya koyduğu seçenek, dünya halklarının kurtuluş seçeneğidir” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber