Mitinge, Halkların Demokratik Partisi Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım, HDP PM üyesi Cüneyt Caniş, BDP Van İl Başkanı Musa İtah, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban ile İlçe Belediyeleri Eş Başkanları ve çok sayıda partili katıldı. DÖKH aktivisti Hamiyet Şahin ise Öcalan özgürleşene kadar alanlarda olacaklarını belirtti.

İlhan Siyahtaş

Kadınlar Önderliği ve Özgürlüğü İçin Eylemde Mitinginde Konuşan DÖKH aktivisti Hamiyet Şahin” Çözüm sürecinin bir türlü yasal statüye kavuşturulamadığını Ortadoğu coğrafyası dünyanın yeniden inşa sürecinde kapitalist hegomanyanın çarpışma arenasına dönüştürülmüştür. Her gün Suriye ve Irak'ta katledilen yüzlerce insan iktidar mücadelesinin meşrulaştırılması için birer sayısal değer olarak görülmektedir. IŞİD, Özgür Suriye Ordusu El kaide uzantıları Asya ve Ortadoğu'da ülkelerinin sömürgeleştirilmesi için kiralanmış tetikçi örgütler konumundadırlar. Kanın ve savaşın sermaye olarak finans-kapital çağında Özgürlük ve adalet ütopyasını hakların zihninde canlı tutan tek kişi Abdullah Öcalan’dır. Kürt halk önderimiz Sayın Abdullah Öcalan, bir yıldan uzun bir süredir Türkiye'de çatışmasızlık ortamı yaratarak Ortadoğu barışına bir şans ve katil devlet olgusuna alternatif bir sistem yaratmıştır. Demokratik, ekolojik, kadın, özgürlükçü, toplum paradigması, dünyada büyük bir heyecan yaratırken, Rojava’da somutlaşırken, Türkiye'de görmezden gelinmekte, gündemden düşürülmekte, Abdullah Öcalan muhatapsız kılınmakta, süreç AKP lehine manipüle edilmekte, yasal güvenceye kavuşturulmadan sabote edilmeye çalışılmaktadır” dedi.

 “DÖKH OLARAK ALANLARDA OLACAĞIZ”

Abdullah Öcalan özgürleşinceye kadar alanlarda olacaklarını söyleyen Şahin “Tam da bu noktada DÖKH, " Kadınlar Önderliği ve Özgürlüğü için Eylemde" şiarıyla başlatmış olduğumuz kampanya önderliğimizin başta kadınlar olmak üzere tüm halkımız tarafından sahiplenilmesi, sürecin mimarı olarak görülmesi ve müzakere sürecinin yasal bir zemine kavuşturulması için devlete, hükümete baskı yapılmasını, sürece cevap verilmediği takdirde önderliğimizin pratik sahada yaşamsallaştırılmasını ön görmektedir. Ortadoğu'daki gelişmeler sürecin hızlı, sağlıklı, şeffaf, çift taraflı yürütülmesini gerekli kılmaktadır. Bunun için de Kürt halk önderimiz Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve eşit koşullarda müzakere için serbest bırakılması barış ve Demokrasinin gelişmesi için olmazsa olmaz koşuludur. Demokratik Özerklik sisteminin halkımızca sahiplenilmesi ve pratikleştirilmesi demokratik özgür ve özerk sahaların oluşturulması, geliştirilmesi, savunulması, halk devrimleri ve serhıldanlarının kitlelerden önderliğe ulaşması önümüzdeki sürecin kampanya ayağını oluşturmaktadır. Baraj ve karakolların yapımı durdurulmalıdır. Hasta tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Kültürel hakların ve temel değerlerin anayasal güvence altına alınması gerekir. Bu nedenle DÖKH olarak, önderlik özgürleşene kadar eylemde olacağımızı, sokaklarda, meydanlarda gücümüzün son haddine kadar haykıracağımızı ve tüm halkımızı önderliğine ve özgürlüğüne sahip çıkmaya ve demokratik özerklik sistemini pratikleştirmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Miting yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşti. Konuşmaların ardından yerel sanatçılar konser verdi. 

Editör: Wan Haber