Wan Haber Merkezi

Üniversite öğrencileri ve çeşitli mesleklerden oluşan 200 kişilik kent gönüllüsü, düzenlenen bir gecede bir araya geldi. Gönüllülere seslenen Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, "Siz varsanız hala umut, hala yapılacak çok şey var demektir" dedi. 

Van Büyükşehir Belediyesi, Van başta olmak üzere diğer illerde yaşlılar, kadınlar, gençler, çocuklar, engelliler, yoksullar ve sosyal hizmet kapsamında olan kimseler için çalışma yapacak olan 200 kişilik 'Kent Gönüllüleri' projesini başlattı. Proje içerisinde her meslekten kişiler yer alırken, özellikle üniversite öğrencileri ağırlıkta yer alıyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Gençlik ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve belediye meclisinde de kabul edilen proje ile çalışmaya katılan gönüllüler tüm alanlarda çalışmalar yapacak. Projenin ilk buluşması 200 gönüllü ile gerçekleşirken, 'Kent Gönüllüleri Buluşma' yemeğine Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Genel Sekreter Sedat Töre, Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Aksoy da katıldı. 

Kent Gönüllüsü Aydoğdu: Kent gönüllülüğü karanlığa iz bırakan bir ışıktır

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Sosyoloji Bölümü öğrencisi ve kent gönüllülerinden Elnaz Aydoğdu, neden kent gönüllüsü olduğunu ve ne tür çalışmalar yapacaklarını anlattı. Aydoğdu, "Gelecekten söz ediyorsak, bunun gençler ve çocuklarla şekilleneceğini bilmemiz gerekiyor. Herkes kendi geleceğinin mimarıdır ve toplum kenti gelecek yapısını oluşturur. Ancak nasıl bir yapı ve nasıl bir gelecek ve biz burada ne yapmalıyız? sorularıdır. Amacımız çocuklar ve gençlerin önündeki setleri aşma konusunda yardımcı olmaktır. Sivil katılımın ve bu geleneği kurmada büyük bir yapı vardır. Yani bizlerin. Dünya her alanda iyi-kötü, çirkin-güzel gibi zıtlıkların olduğu bir yaşam alanıdır ve kendi alanını bu zıtlıklarla ifade eder. Aydınlığı anlamlı kılan karanlıkta, bir nokta bırakıp ışığı içeriye alabilmek gibi; kent gönüllülüğü de karanlığa iz bırakan bir ışıktır. Bizim gençler ve çocuklar üzerinde çok derin bir etkimiz vardır ve bu etkiyi en iyi şekilde kullanmamız gerekmektedir. Çünkü biz dünyayız" dedi. 

Kotay: Kent Gönüllüleri Projesi ile sosyal alanda çok önemli bir açık kapanacaktır

Aydoğdu'dan sonra konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmet Daire Başkanlığı Gençlik ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü Engin Kotay, belediyedeki görev tanımı ve sorumluluklarının dışında, Birleşmiş Milletler ve Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi doğrultusunda çalışma gibi bir hükümlülüklerinin bulunduğunu söyledi. Bu güne kadar bu alanda çok önemli çalışmalar yaptıklarını aktaran Kotay, Van'ın her anlamda dezavantajlı bir konumda olduğunu, yılların birikmiş sorunlarının çözümü için çaba içerisinde olduklarını söyledi. Kent Gönüllüleri Projesi ile sosyal alanda çok önemli bir açığı kapatacaklarını aktaran Kotay, toplantıya katılan herkese teşekkür etti. 

Son olarak konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, ilk olarak emekçilerin 1 Mayıs'ını kutladı. 'Bu kadar gencimiz bir kent için gönüllü olmuş ve heyecanla bu çalışmaları yapmak için bir araya gelmişse hala umut var, hala yapılacak çok şey var demektir. Hepinize bu nedenle teşekkür ediyor, alnınızdan, yüreğinizden öpüyorum" sözleri ile gençlere seslenen Çoban, düzenlenen geceye katılan ve kent gönülleri projesi için emek verenlere teşekkür etti. Bölgenin zorlu bir süreçten geçtiğini ifade eden Çoban, bu zorluğa rağmen bu kadar kent gönüllüsünün bir arada olmasının saygıyla karşılanacak bir durum olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak 'kurucu' belediye olduklarını aktaran Çoban, yaptıkları işlerin ilk adım işleri olduğunu ve dokunuşlarının da ilk aşk gibi olduğunu dile getirdi. Kent gönülleri projesinin de ilk heyecan ve ilk dokunuş olduğunu aktaran Çoban, "Gönlümüze gönlünüzü açtığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Eş Başkan Çoban, hem gençlerle sohbet ederken, gece toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Editör: Wan Haber