Bir zamanların vazgeçilmez mesleği olan televizyon tamirciliği, teknolojiye karşı direniyor. Arızalanan televizyonlar tamirciye götürülmek yerine çöpe atılıyor. Vatandaşların çoğunluğu bozulan televizyonlarını tamir ettirmek yerine yeni televizyon alıyor. Van’da 100’ün üzerinde televizyon tamircisi her şeye rağmen mesleği sürdürüyor…

Van’ın Gevaş İlçesi’nde çekilen Vizontele filmiyle televizyonun hayatımızda yer alması mizahi bir dille ele alınmıştı. Tüplü televizyonların rağbet gördüğü dönemlerde televizyon tamircileri hayli popülerdi. Teknolojisinin gelişmesiyle birlikte LCD ve LED televizyonlar çıktı. Televizyon tamircileri teknolojiye direniyor. Van’da 100’ün üzerinde televizyon tamircisi var. Alçekiç Pasajı’nda ikinci el televizyon da alabilirsiniz. 

“İşlerimiz azaldı” 

Eskiden günde 5-10 tane televizyon tamir edilirken şimdilerde daha az sayıda televizyon tamir ediliyor. Televizyon tamircisi Mikail Kahraman, “İşlerimiz durgundur. LCD ve LED televizyonlar tamiri bitirdi. Ekran kırıldığı zaman televizyon çöpe gidiyor. Televizyonunu tamire getiren bırakıp gidiyor. Herkes LCD’ye yönelmiş durumda. Tüplü televizyonların yüzde 80’i bozulduğunda çöpe gidiyor. Maddi durumu olmayanlar tamir ettiriyor olanlar yeni televizyon alıyor. Ekranının kırılması nedeniyle çöpe giden çok sayıda LCD televizyonlar da var. Cam sil ile silindiğinde ekrana su girmesi nedeniyle panel bozuluyor.” dedi. 

“Çin ürünleri işimizi bozuyor” 

Her şeye rağmen mesleğini devam ettiren Faruk Güler, “Durumumuz iyi değil. Çin ürünleri iş yapmamıza izin vermiyor. Verdiğimiz tamir fiyatını duyan müşteri yeni televizyon alırım deyip gidiyor. LCD ve LED TV’leri de tamir ediyoruz. Tüplü televizyonların tamirini yapıyoruz.” dedi. 

TAMİR FİYATLARI 

Tüplü televizyon 60-70 TL arasında tamir ediliyor. Kart sıkıntısı olan LED TV’ler, 250-300 TL arasında tamir ediliyor. LED’lerden ise 100-150 TL masraf alınıyor. LCD ve LED TV’lerin tamir ücretli yaklaşık olarak aynıdır. İkinci el televizyonların fiyatı 60-150 TL arasında değişiyor.

Kaynak: Van Ekonomist

Editör: Wan Haber