Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde başlatılan ASDEP programı ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, ASDEP için yapılacak olan alımlarla ilgili bilgiler verdi.

ASDEP programının yapılan çalışmaların daha detaylı, daha geniş kesimlere yönelik hizmet yapılması olduğunu anlatan Koç, “Gittiğimiz ailelerde, terör mağduru ailelere, engelli aileler, bölünmüş aileler, boşanmış ailelere teferruatlı bir şekilde izlenmesidir. Burada sadece nakdi yardım yapmak güdülmemekte. Zaten devlet kurumu olarak yapmış olduğumuz yardımların aynı zamanda daha kaliteli bir hizmete dönüştürülmesi gayesidir. Bu kaliteli hizmet tarzı, öncelikle bu aileleri inceleyerek, önleyici tedbirler kapsamında ailelere rehberlik yapmak, danışmanlık yapmaktır. Sathi bir hizmet tarzından öte, ailelerde kadının okuma yazma oranı, çocuklarının okuma durumu, engelli durumu, sağlık durumu gibi devletin fırsatlarına erişebilme kabiliyetini geliştirme hususunda rehberlik yapmaktır. ASDEP’in iki boyutu var. Biri önleyici, bir hizmet tarzı oluşturmak, rehberlik danışmanlık yapmak ve devlet kurumu olarak yapabileceğimiz hizmet modelini nakdi anlamda destekleyip bu ailelerin ekonomik darlıktan çıkartılmalarıdır. Bu proje sadece bu bölgeye uygulanan bir proje değil, Türkiye’nin 81 ilinde uygulanacak olan bir projedir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bunu uygulamış ve çok başarılı bir program çerçevesinde. Çin gibi bir ülke bunu uygulamış” dedi.

“BAKANLIK VAN’A AYRICALIKLI BİR GÜZELLİK YAPMIŞ”

ASDEP programına alınan çalışanlarının her birinin zimmetli aileleri olacağını, tıpkı nevi aile hekimliği gibi o ailenin danışmanı ve rehberi olacaklarını da sözlerine ekleyen Zeynel Abidin Koç, “Elimizin ulaştığı bütün ailelerin bir taramasını, fotoğrafını çekeceğiz. Sorunlar hangi alanlarda yaşanıyorsa, ilgili birimlere yönlendirilmesine çalışacağız. Bu kapsamda Van iline verilen kadro 44 kişidir. Van’ın göç alması hasebiyle kenti nüfusuyla mukayese ettiğinizde, Van ölçeğindeki bir başka ile tanımadığı güzelliği Van’a Bakanlığımız tanımıştır. 6 tane hizmet biriminden mezun olmuş arkadaşlarımızı alacağız. Bunlar psikoloji, sosyal hizmet mezunu, PDR mezunu, çocuk gelişimi, sosyoloji ve aile içi tüketim bölümü mezunlarından oluşacak. Bunların yarısı bayan yarısı erkek olacak. Gruplar halinde bu ailelerimizi ziyaret ederek, gerekli çalışmaları yapacaklar. Bakanlığımız bunların alımları konusunda illere yetki verdi. Hizmet alımı kapsamında alınacak. O ili bilen insanların olması konusunda Bakanlığımız bu konuda yetkiyi il müdürlüklerine vermiş durumda. İhale süreci başlattık, şu an askıda ve başvurular bir haftadır başladı ve yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber