Van'ın 7 kilometrelik caddesi olan ve ülkenin 'cadde statüsündeki' en uzun caddelerinden biri olarak gösterilen İskele Caddesi, 1960-80'li yıllardaki görüntüsüne büründü. Şehirleşmenin olmadığı söz konusu dönemlerde caddenin iki tarafı tamamen ağaçlarla örülü yemyeşil görüntüsü ile tabloları süslüyordu.

Burhan Yenigün'ün, 2004-2009 Van Belediye Başkanlığı döneminde üzerinde ısrarla durduğu söz konusu İskele Caddesi'nin sağlı-sollu bölmelerine yetişkin çınar ağaçları dikildi. Söz konusu ağaçlar birkaç yıl içinde caddeyi eski görüntüsüne yaklaştırdı. Son yıllarda ise ağaçların büyümesi ve özellikle Mayıs ayından sonraki yeşil görüntü eski Vanlıların yeşile olan hasretini gidermiş oldu.

İskele Caddesi'nin yeşile bürünmüş halini gazetemize anlatan Ak Parti Eski İl Genel Meclis Üyesi Timurlenk Bozkurt, "Söz konusu cadde 1960 ile 1980 yılları arasında Beşyol Mevkiinden başlayıp İskele'deki son noktaya kadar ağaçlarla kaplıydı. Dümdüz bir şekilde uzanan ağaçlar şehri yemyeşil bir görüntüye beziyordu. Sonraki yıllarda yapılaşma ile birlikte bu ağaçların çoğu kesildi. İskele Caddesi kupkuru bir görüntüye büründü. Ancak Burhan Yenigün'ün belediye başkanlığı döneminde buralara yetişkin ağaçlar dikilerek eski görüntüye yakın bir manzara ortaya çıkarılma çalışması içine girildi. O ağaçlar 8-10 yıl önce dikildi. Şimdi gerçekten de güzel bir görüntü oluşuyor. Cadde tamamen yeşile büründü. Umarım önümüzdeki yıllarda bu ağaçlar daha çok boy verir ve daha da güzelleşir. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar ise söz konusu yeşilliğin korunması için herkese görevler düştüğünü belirtiyor.

Bölge Gazetesi-Bişar Ulutaş

Editör: Wan Haber