Nevruz Bayramı nedeniyle Van’ın 15 Mart ve 15 Nisan arası İranlı turistlerin yoğun akınına uğrayacağını belirten Ayanıs Tur sahibi, Tur Operatörü Abdullah Tunçdemir Kapıköy sınır gümrük kapısı ve Ferit Melen Havaalanlında ek önlemlerin alınması uyarısında bulundu.


İlhan Siyahtaş  

Tur operatörü olarak İran’la 16 yıldır çalıştıklarını kaydeden Ayanıs Tur sahibi, Tur Operatörü Abdullah Tunçdemir İran’dan Van’a gelen turistlerin ki önemli sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. İranlı turistleri rahatsız eden bu sorunların Van ekonomisine de zarar verdiğine dikkat çeken Tunçdemir yetkilileri göreve çağırdı.
 

KAPIKÖY 24 SAAT AÇIK OLMALI
 İranlı turistlerin yoğun olarak Van’a geldiği 15 Mart ve 15 Nisan Nevruz Bayramı tatili arası ciddi bir yoğunluk dönemi öncesi sorunların mutlaka çözülmesi gerektiğini vurgulayan Tuçdemir, “Bu sorunların biri Kapıköy Sınır kapısında, diğeri Van Ferit Havaalanı’da yaşanmaktadır. Kapıköy sınır gümrük kapısı personle desteği sağlanarak en azından yoğun dönem içinde sabah 8’den akşam 4’de kadar açık kalabilir. Bizimle görüşen İranlılar şunu söylüyorlar. Hemen hemen her hafta tatillerini geçirmek için Van’a geliyoruz. Sabah saat 9 da geliyoruz ama akşam 5’e kadar kapıdan çıkamıyoruz.  Yaklaşık binin üzerinde İranlı insan Van’a geliyor.  Kapıköy sınır kapısında gelen  insanların işlemlerini hemen yapacak ne bir ekip var, nede polis var. Yaptıkları tek şey sadece bir mühür basmak, bunun ötesinde başka bir işlem yok. Yapılan basit işleme rağmen İranlı turistler saatlerce kapıda bekletiliyor.  İranlı turistler günlerinin en önemli bölümünü Kapıköy sınır kapısında geçiriyorlar ve sonucunda da mesai bittiğinde bazıları kapıdan geçemiyorlar. Rahatsız olan gereksiz bekleyen İranlı turistler  giriş yapmadan  ya geri gidiyorlar yada ben bir daha bu kapıya gelmem diyorlar. Eğer Van Kapıköy sınır kapısından yararlanmak istiyorsa Kapıköy’de 24 saat hizmet verilsin. Normalde böyle olması gerekir. Sınır kapısı 8-5 memur zihniyetiyle çalışmamalıdır. Kapıda gerekli düzenleme sağlanarak İranlı turistler istedikleri gibi rahatça Van’a gelip gidebilsinler. Kapıkyöy 24 saat açık olması gereken bir kapıdır, eğer 24 saat olması için çalışmalar başlatılırsa Van için daha iyi olacaktır. En azından 24 saat açık olacak şekilde çalışmalar yürütülünce gece saat 12’ye kadar açık olsun ki İranlı turistler rahatlıkla giriş yapabilsinler. En azından Mart ayı yani nevruz ayında gece 12’ye kadar kapı açık olsun. Kapıköy sınır kapısında yaz tarifesi ve kış tarifesi uygulansın. Van için mart ayı çok önemlidir, bundan dolayı özel bir düzenleme istiyoruz. İranlı turistler haklı olarak Gürbulak kapısın tercih edecekler. Bu da Van’ın ekonomik kaybına yol açacaktır.  Gürbulak’tan giriş yapan İranlı  turis  Erzurum, Trabzon, Iğdır’a gider. Gürbulak sınır kapısı Kapıköy’e  göre  daha profesyonel hizmet veriyor. İranlı turistler kapıköy sınır kapısında yaşadıkları sıkıntılardan dolayı Gürbulak sınır kapısını tercih edip başka illere gidiyorlar.“ dedi.
 

HAVAALANINDA YOĞUNLUK AZALTILMALI
Düzenlemenin Nevruz Bayramı tatili öncesi  tamamlanması gerektiğini kaydeden Tuçdemir, “ Ikınıcı sorun Ferit Melen Havaalanı’nda yaşanan aşır  yoğunluk, karmaşadır..  Nevruz döneminde 10 bine yakın İranlı turist Van’a gelecek, eğer Ferit Melen Havaalanı’nda medeni şekilde turiste yakışan rahat bir geçiş sağlanırsa bu sayı 20 bin, 30 bin’i bulur. Eğer biz iyi hizmet vermezsek bu sayı düşecektir. Havaalanında personel takviyesi yapılarak ek bölümlerin hizmete açılması gerekiyor.  İran turist bize iki yönden katkı sağlıyor, biri direk araçlarıyla, otobüslerle Van’a geliyorlar ve ciddi bir şekilde Van’ın ekonomisine katkı sağlıyorlar, diğeri de karayolu Van’a gelerek Van üzerinden Antalya, Bodrum, İstanbul  gibi  illere gidiyorlar. Örneğin İstanbul, Antalya, İzmir, Mersin gibi illere Van üzerinden gidiyorlar. Bu da Van’a dolaylı bir katkıdır. Van bu yönde çok şanslı bir ildir, hem transit geçişler içinde Van’da konaklıyorlar. Bu kapıda devam eden yoğunluk havaalanında aynı yoğunluğa neden oluyor. Çünkü ciddi bir şekilde İranlı turistler Van’a geliyor. Mart ayı için ciddi bir bilet satışı yapıldı, Kapıköy sınır kapısında mart ayında ciddi bir yoğunluk yaşanacak ve şimdiden tedbirinin alınması gerekir. Havaalanının geri kalan kısmının acilen tamamlanması gerekir”  diye konuştu.
 

VAN’IN ÜÇ AVANTAJI VAR
 Van’ın İranlı turistler için en üç seçeneği olduğunu anlatan Abdullah Tunçdemir yaklaşan Nevruz Bayramı ve gelecek olan İranlı turistler için şunları söyledi:“ Van’ın üç avantajı var.  Birincisi Kapıköy sınır kapısı, ikincisi Van Ferit Melen Havaalanı, üçüncüsü yeni modern alışveriş merkezlerinin yapılması. Burada başta valilik, belediye, milletvekilleri, tso, sivil toplum kuruluşları ve halka önemli görevler düşüyor. Bunların İranlı turistlerin Van ekonomisine katkısını görmesi gerekiyor. Van’ın turizmde gelişmesi için bu çalışmalar üzerinde yoğunlaşması gerekir. Biz eğer kapıdaki ve havaalanındaki sıkıntıları giderirsek İranlı turist sayısı kesin artar. İranlı turistler Van’da iyi ağırlandıklarında, rahat ve huzurlu olduklarında tatillerini uzatabiliyorlar. Van ekonomisinin güçlenmesini istiyorsak 15 Mart’tan önce Kapıköy ve Havaalanı’nda önlem alınarak sorunlar biran önce giderilmesi gerekir” şeklinde konuştu. 

Editör: Wan Haber