Kadınların kiras fistan, erkeklerin ise şal û şepik giyerek alana gelmesi renkli görüntüler oluşturdu. Alan adeta renk cümbüşüne dönerken, binlerce kişinin coşkusuna coşku katmak için onlarca davulcu da alanda yerini almaya başladı. Alanda bir araya gelen halk, çalınan müzikler eşliğinde halaya dururken Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya'nın gönderdiği mesaj coşkuyla karşılandı.

İlk konuşmayı yapan DBP İl Eş Başkanı Aynur Tarhan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven'in başlattığı açlık grevi eylemine dikkat çekerek, "Newroz Leyla ye. İmralı tecridini bu direniş ve coşkuyla kıracağız. Buradan Van'ın selamlarını Leyla Güven ve açlık grevinde olanlara gönderiyoruz" dedi.

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Bedia Özgökçe Ertan konuşmasında, "Şartlar ne olursa ne olsun atacağımız tüm imzada, halkımızın duruşu ve emeği sayesinde olacağını unutmayacağız. Hâlâ tutsak bulunan Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Bekir Kaya, Sevgili Diba Keskin’e, Abdülkadir Çalışkan’a Newroz alanından selam gönderiyoruz" dedi.

Özgökçe, şöyle devam etti: "Bizler onların biçtikleri gömleklere sığmayız. İrademize her daim sahip çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz. Gerekirse bedel ödeyeceğiz, tıpkı Leyla gibi, Leyla Güven bu halkın seçtiği meşru temsilcidir. Leyla’nın talebi ile halkının talepleri aynıdır. Mutlak tecrit derhal son  bulmalıdır. Öcalan üzerindeki tecrit bizler açısından kabul edilemez. Amed Newrozu'nu unutmadık. Barış Deklarasyonu tüm halkların umudu olmuştur. Bugün bu alanda aynı umutlar var ve çünkü çözüm ve müzakere kaçınılmazdır. Bizler Leyla’nın talebini kendi talebimiz olarak biliyor ve kendimize bundan sorumluluk çıkarıyoruz. Güven’in sağlığı da bizim vazgeçilmezdir ve Leyla yaşamalıdır."

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Mustafa Avcı ise şu mesajları verdi: "Bahar müjdedir ve bizler sizlere 31 Mart’ta çok büyük bir müjde vereceğiz. Amaç bu alanı boş bırakmaktı ve işte sonuç ne olursa olsun halkımız bugün yine alana aktı. Her zaman zulüm, ,baskı uyguladılar. Sizler burada bize büyük bir moral verdiniz. Bizler sizin için ne yapsak azdır ve bizler hep size borçlu kalacağız. Sizin  bu duruşunuzla onlar asla başaramayacak. 17 yılda ne yaptılar ki bugün köy köy geziyorlar… ‘Oy verin, iş yapacağız’ diyorlar… 17 yılda ne yaptınız?  25 bin kişiyi istihdam etmekten söz ediyorlar. Nedir bu işler, koruculuktur, Para ile ‘Ya öldür, ya öl zihniyetidir." İnsan ve Özgürlük Partisi Mehmet Kamaç'ta  yaptığı kısa konuşmada, "Birliğimizi inşa edeceğiz. Yüz yıllardır süren direnişimi sürdürüyoruz. Bizim bir eksikliğimiz vardı, bu ittifak eksikliğiydi. Kürdisan ittifakı 31 Mart’ta oldukça tarihi bir öneme haizdir ve bu ittifakla çok büyük bir başarı elde edeceğiz" dedi.

vanekspres - vanhaberdar

KUTLAMALARDAN GÖRÜNTÜLER

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Wan Haber