Oktay Candemir - Vanaktuel

Müzenin hala açılmaması projenin iç mimarı, cam şirketi ve Valilik yetkilileri arasında bir paslaşma olduğu iddialarını güçlendiriyor.

Van müzesinin inşası sürecinde konuyla ilgili uzman ya da STK görüşü alınmadı. İl Kültür Müdürlüğü ve Van Valiliği tarafından yapılan proje Van’ın tarihsel dokusuna uygun olmadığı için tartışma konusu. Müzenin ön tarafı tamamen camdan yapıldı.

Yansıtmalı cam kullanılan Van Urartu Müzesi halkın tepkisine neden oldu. Projenin iç mimarı Van Kalesi Suretinin camlardan görüneceğine dair Van Valisi ve İl Kültür Müdürünü ikna etti. Bu görüş üzerine kamu kurumları projeyi destekledi. Ön cepheye trilyonluk bir yatırım yapıldı.  Cam şirketi ve iç mimar arasında iş paslaşmasından kaynaklı bu projenin Van Valisinin onay vermesi kafalarda soru işareti uyandırdı.

Hala bir müzesi bile bulunmayan Van’da yapılmak istenen Urartu Müzesinin arka kısmı ise iş yerleri olarak planlandı. Yaklaşık 5 yıldır yapımı süren Urartu Müzesinetepki gösteren halk müzeden çok fabrikaya benzeyen bir yapının yapıldığını söyledi.

3-627.jpg

Daha önce uygun olmayan restarosyanla  dokusu bozulan Van Kalesinin ardından karşısına fabrikaya benziyen müzeye yönelik tepkiler sürerken Van İl Kültür Ve Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ,belirlenen firmaların Van'a gelmediği için çalışmaların aksadığını söyledi. Aktuğ, "Urartu Müzesi’nin teşhir tanzim ihalesi var. Teşhir tanzim ihalesini de yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu başkanlığı yapıyor. İki kez ihaleye çıkıldı ve ne yazık ki katılım olmadı. Sebebine gelince bu müzelerin keşif tanzimiyle ilgili bakanlığın belirlediği, çalıştığı 15 tane firma var. Biliyorsunuz müzelerin tanzimini her firma yapamıyor. Van’a belirlenen firmalar davet edildi ama kimse gelmeyince ihale de yapılamadı. Halen de ihaleyi bekliyor müzemiz. Onun için de şu anda müzeyle ilgili çok ayrıntılı bilgi veya bir şeylerin söylenmesine de gerek duymuyorum. Teşhis tanzimi yapılmadan müzenin açılması da mümkün değil. Önce yeni müzemize taşınmamız gerekiyor ve en azından idari bölümü taşımamız gerekir. Dediğim gibi ihaleler aksayınca idari birimin de taşınması aksadı. " dedi.

4-494.jpg

Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık ise yapının oto galerisine benzediğini söyledi. Kalçık, “Bunun tarihle müzeyle bir ilgisi yok. Güzelim sit alanını ve Van Kalesi katlediliyor. Bu kadar uçuk, absürt yapı olamaz. Oradan herşey olur ama müze olmaz. Böyle bir ucube binanın müze olması kabul edilecek bir olgu değil. Bunu hangi mantıkla yapmışlar. Mevcut müze ise tamamen ziyaretlere kapılmış. Sonu belli olmayan bir süreç yaşanıyor,  birilerinin rant elde ettiği belli. O alanda müze olmaz zaten. Müze merkezde olur. Van Kalesinin etrafında çok ciddi bir görüntü kirliliği. Oraya yapılması bile büyük yanlış. Neresinden bakarsanız bakın büyük bir hata ve tarih katliamı işleniyor.”

Editör: Wan Haber