Merkür Haber'den Çağlar Dağdelen'in haberine göre;Türkiye ile İran sınırında bulunan Van, sınır kaçakçılığının önemli geçiş güzergâhlarından biri. Sigara, akaryakıt ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi birçok olayda otomobil ve kamyon gibi araçlar kullanılıyor. Yakalanan bu araçların birçoğu uzun mahkeme sürecinden dolayı hurdaya çıkıyor. Kentteki yediemin otoparkı kaçakçılıkta kullanılan araçlarla tamamen dolmuş durumda. 5 binden fazla araç sahibi, mahkeme kararını bekliyor. Son üç yılda otoparklarda bekleyen binlerce araçtan sadece 300’e yakını satılığa çıkartılabildi. Bu araçların yasal olmayan yollarda yakalandığını söyleyen Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, uzun süren mahkemelerden dolayı araçların heba olduğunu dile getirdi. Van’ın sınır ili olması dolayısıyla kaçakçılığın olduğunu belirten Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, “Bu konuda çeşitli kaçakçılıkta yakalanan araçlar var. Bu araçlar yasal olmayan yollarda yakalandığı için gümrük malı oluyor ve Yediemin Otoparkı’na teslim ediliyor.”dedi.

“5 BİNDEN FAZLA ARAÇ ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ”

“Uygulanmayan bir sistem var, alıkonulan araç var, birde el konulması gereken araç var. Alıkonulan araçların uzun süren mahkemelerden dolayı, araçlar heba oluyor” diyen Tuğrul,”Sayıyı tam bilmesek de 5 binin üstünde araç var, ve bu araçlar Yediemin Otopark’ında çürümeye terk edildi. Şoförler odasının otoparkında şuan 788 - 800 arasında araç var. Kış şartlarından dolayı Bu araçların kışlık bakımları yapılmıyor. Araçlar 6-7 ay sonra çıktığında hem ceza parası ödeyecek hem de kaldığı gün kadarınca otopark ücreti alınacak. Bakımları yapılmadığı için ekstradan bakım ücreti veriyor. Bu durumdan dolayı vatandaş tamamen mağdur oluyor ve milli servet çürüyor.” şeklinde konuştu.

“BİR AN ÖNCE MAHKEMELER HIZLANSIN”

Konuşmasında yetkililere seslenen Tuğrul, “Bu durumu biz yıllardır dile getirdik. Yediemin Otoparkları ilçelerimizde ve değişik noktalarda bulunuyor. Bizim yetkililerden tek isteğimiz, el konulan araçlar değil, alıkonulan araçların mahkemeleri biran önce hızlandırılsın ve en azından bu araçlar çürümesin.” İfadelerini kullandı. 

Editör: Wan Haber