Köy muhtarı Şahabettin Irtak, 10 güne yakındır mahallede böyle bir hastalığın baş gösterdiğini belirterek, “Biz bunu yetkili makama defalarca bildirmemize rağmen bir sonuca varamadık.

Hastalığın ne olduğunu bilmiyoruz. Şap mı başka bir hastalık mı bilemiyoruz. Bunu çözemedik, kimse bize dönüş yapmadı. Mahalle sakinleri olarak mağdur durumdayız. Mahalle halkının tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Haliyle hayvancılık olmayınca vatandaş perişan olur. Mahalle halkı bu noktada fazla bilgilendirilmiyor. Bunu biz Bakanlığa kadar bildirdik. Haliyle biz sıkıntı yaşıyoruz ve ne gerekirse onun yapılmasını istiyoruz” dedi.
Mahalle sakinlerinden Mümtaz Irtak ise, yapılan karma aşıdan sonra bu hastalığın baş gösterdiğini öne sürerek, “Biz kuzularımıza karma aşısı olarak bilinen bir aşı yaptırdık. Ondan sonra koyunlarda hastalık başladı. Önce topallıyorlar, ancak koyunlar birkaç gün içerisinde iyileşiyor. Kuzular ise hastalığa yakalandığında ateşi yükseliyor. Ondan sonra ölüyor. Yani bir anda hasta olup birkaç saat içinde ölüyorlar. Mahallenin hepsine bu hastalık yayılmış, yüz kuzusu olanın 20 kuzusu hastalıktan telef olmuş durumda" diye konuştu. 
Halkın perişan olduğunu belirten Irtak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kışın saman ve arpa aldık. Şu an mahalle sakinleri borç altına girdi. Çoğu 9. aya borç almış. Bu hastalıktan dolayı her gün 5-6 kuzu telef oluyor. Çöpe atıyoruz gördüğünüz gibi etlerini yemeye korkuyoruz. Şu ana kadar nereden bakarsanız mahalle genelinde 200-250 kuzu öldü. Görüyorsunuz hepsi hasta, koyun sahipleri olarak tedirginiz. Hastalık çocuklarımıza bulaşır diye yiyemiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, yetkilerden yardım talep ediyoruz. Gelip bunun ne olduğunu tespit etsinler. Kendi çabamızla özel veteriner hekim getirdik. Ancak onlar da bir şey anlamadı.” 
Şimdiye kadar 15 kuzusunun öldüğünü belirten Harun Beyazpolat ise, endişeli olduklarını dile getirerek, “Kesin bir tespit yok, etlerini yiyelim böyle zayi olup gidiyor. 10 gündür bir yetkili gelip bakmadı. Birkaç sefer de gitmişiz, kimse gelmemiş. Bu hastalık mahallenin tümüne yayılmış ve buna bir çare bulmak için yetkilerden yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ise, olayla ilgili çalışma yapıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Köyde oldukları için arkadaşların telefonlarına ulaşamamışlar. Gerekli çalışma yapılıyor. Özellikle şapla ilgili olduğunu arkadaşlarımız düşünüyor. Bununla ilgili idari ve teknik önlem alınmış. Hasta hayvanlardan da numune alınıp laboratuvara gönderildi. Karantina alınmış. Zaten şap hastalığının görüldüğü yerlerde standart karantina tedbirleri uygulanıyor. Şap hastalığı özellikle genç hayvanlarda ölümlere sebebiyet verebiliyor." 

Editör: Wan Haber