Van’da 2011 yılında meydana gelen büyük depremlerin üzerinden 4 yıl geçti. Ancak aradan geçen yıllara rağmen Vanlı depremzedelerin sorunları hala çözülmedi. Barınma sorunları çözülmeyen ve depremde konteynır kentlere yerleştirilen 28 aile hala konteynır kentte yaşam mücadelesi veriyor. İki yıl önce barınma sorunlarının çözümü için açlık grevine giren depremzedeler yine de sonuç alamadı. Van Valiliği hafta içinde elektrik borçlarının olduğu gerekçesiyle depremzedelerin kaldığı Anadolu Konteynır kentinin elektriklerini kesti. Yaklaşan kış mevsimi de dikkate alındığında depremzedeleri zor günler bekliyor. Elektrik olmadığı için banyo, beslenme gibi ihtiyaçlarını dışarıda yaktıkları ateşten sağlayan depremzedeler sorunlarının çözülmesini istiyor.
 

ATALAY: HİÇ BİR VATANDAŞIMIZI AÇIKTA BIRAKMADIK DEMİŞTİ
 
1 Kasım seçimleri için AKP Van’dan 1. sıra milletvekili adayı olan Beşir Atalay, depremin olduğu 2011 yılında başbakan yardımcılığı görevini yürütüyordu. O dönem Van’ın sorunlarını çözmek için gelen Atalay ilk iş olarak depremzedeleri polise coplatmış ve büyük tepki toplayınca “Ne haliniz varsa görün” demişti. Van’ı yaşanan yıkıma rağmen kısa sürede ayağa kaldırdıklarını ve konut sorununu 1 yılda çözdüklerini iddia eden Atalay, şimdi de Van’da ‘2011 yılında Van’a çok büyük hizmetler yaptık’ diyerek oy istese de hala konteynırda yaşayan aileler Atalay’ın söylediklerini yalanlıyor.
 

DEPREMZEDE AİLELER: HÜKÜMET BİZİ YÜZÜSTÜ BIRAKTI
 
Konuyla ilgili görüştüğümüz aileler yaklaşan kış mevsimine rağmen kendilerine kömür yardımı bile yapmayan Van Valiliğinin şimdi de elektrik borçları olduğu gerekçesiyle elektriklerinin kesildiğini belirterek, sorunlarının çözülmesini istedi. Beşir Atalay’ın “Hiçbir depremzede vatandaşımızı açıkta bırakmadık” şeklinde ki sözlerine tepki gösteren Aileler, kendilerinin yüz üstü bırakıldığını söyledi.
 

BOTAN: HALKA YALAN SÖYLÜYORLAR
 
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise, 2011 depreminde Van’ın sorunlarını çözmesi için görevli olan dönemin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın şimdi de Van’da milletvekili adayı olduğuna dikkat çekerek, “O dönem depremzedelere ‘Ne haliniz varsa görün’ diyen Atalay bugün deprem döneminde yaşanan bütün sorunları çözdüklerini iddia ederek halkımızdan oy istiyor. İşte manzara ortada. Bu insanlar yıllardır burada kalıyorlar ve hiçbir sorunları çözülmüş değil. Bu mudur adalet, bu mudur hizmet? Halka yalan söylüyorlar. Biz sonuna kadar depremzede vatandaşlarımızın yanındayız ve sorunu meclis gündemine yeniden taşıyacağız” diye konuştu. (WanGundem)

Editör: Wan Haber