Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Feqiye Teyran Parkı önünde toplanan kitle, IŞİD saldırıları karşısında AKP politikalarını eleştirmek ve Kobanê halkının yalnız olmadığını göstermek üzere Cumhuriyet Caddesi üzerinden AKP İl Başkanlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Ancak yol üzerinde önlem alan polis kitlenin yürüyüşüne izin vermedi. Bunun üzerine kitle arka sokakları kullanarak AKP İl Binasına yürümekte ısrar etti. Fakat AKP il binasına giden tüm yollarda barikat kuran polis kitlenin yürüyüşünü engelledi.

 

Yürüyüş konusunda polisle kitle arasında uzlaşma sağlanamayınca gerginlik kısa sürede olaylara dönüştü. Çıkan olaylar sonucu polisin gaz bombaları ile müdahale ettiği kitle ara sokaklara dağıldı. Bir süre devam eden kovalamaca sonunda grup yeniden basın açıklaması yapmak üzere Feqiye Teyran Parkı önünde toplandı. Açıklamaya HDP PM Üyesi Cüneyt Caniş, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP İl Eş Başkan Yardımcısı Atilla Kumli ve çok sayıda partili katıldı.

 

CANİŞ: KİRLİ PAZARLIKLAR SÖZ KONUSU

Burada basın açıklaması yapan gruba polis müdahalesi olmadı. Basın açıklamasını yapan HDP PM  Üyesi Av. Cüneyt Caniş, IŞİD çetelerinin Kobane'de insanlık dışı saldırılarına dikkat çekti. Caniş, “Kobane'de YPG, YPJ güçleri kendi inançları ile, kendi iradeleri ile ve onlara destek veren Rojavada bulunan tüm halkların desteği ile adeta bu çetelere meydan okumakta ve çok ciddi zaiyatlar verdirmektedir. Şunun çok iyi bilinmesi gerekiyor ki; bugün Van'da bulunan halkın en demokratik tepkisini kullanmasına dahi izin vermeyen AKP hükümeti, daha önce tırlarla silah gönderirken IŞİD çetelerine, bu aralar trenlerle silah göndermeye ve bir şekilde ellerinde sözüm ona rehin olan kişilerin bırakılması ile çok kirli pazarlıklar sonucu Rojava'yı düşürmeye çalışmaktadırlar” dedi.

 

CANİŞ: IŞİD NEYSE AKP O'DUR

Açıklamasında AKP'ye yüklenmeyi sürdüren Caniş şunları söyledi; “Bizler açısından IŞİD neyse AKP hükümeti odur. Çünkü biliyoruz ki IŞİD'i yaratan güçlerin arasında AKP Hükümeti de bulunmaktadır. Rojava sınırı ile Türkiye arasındaki sınırda AKP hükümetinin desteği olmazsa kesinlikle IŞİD'in Rojava halkının direnişi karşısında ayakta durma olasılığı yoktur. Ama bunu anlamak istemeyenlere tekrardan belirtmek istiyoruz; Rojava kazanacaktır, Rojava düşmeyecektir, Kobane düşmeyecektir. Dört parça Kürdistan'daki halkların desteği her zaman Rojava ile birliktedir ve her zaman birlikte olacaktır. Bizler aslında bugün burada Rojava'da yapılan saldırıları kınamak amacıyla bulunuyorduk. Ancak bizim açımızdan bu sorunun muhatabı olan AKP'nin il binası önünde açıklama yapmamız her ne hikmetse daha önceki bütün açıklamalarımız gibi engellendi. Van Valisi ve AKP Hükümetinin burada hukuk dışı, yasalara uygun olmayan bir şekilde ortaya koydukları tutumu şiddetle kınıyoruz. Unutulmasın ki Van halkının bugün ki eylemselliği engellendi diye Van halkı Kobani'ye desteğinden vazgeçmeyecektir. Bizler sonuna kadar Kobaneliyiz, bizler sonuna kadar Kürdistanlıyız.”

 

Yapılan açıklamanın ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı. vanekspres





Editör: Wan Haber