İlçeye 26 kilometre uzaklıktaki Ulupamir Mahallesi’nde yaşamlarını sürdüren Kırgız asıllı Türk vatandaşları, kültürlerini daha iyi tanıtmak için ‘Han Otağı’ adı altında bir merkez oluşturdular.

Kültür merkezinin açılışına Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar, Garnizon Komutanı Albay Kamil Tumba, Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, AK Parti Erciş İlçe Başkanı Adnan Aydın, kamu kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende Kaymakam Yaşar’ı Kırgız gençlerinden oluşan atlı birlikler, 16 Türk devletinin bayağı ile karşıladı. Açılışın ardından, kültür merkezini gezen davetlilere daha sonra Han Otağı’nda yemek ikram edilip, kalpak ve çapan giydirildi. Komuz eşiğinde yenilen yemeğin ardından, davetliler alanda ok atıp Kırgızlıların at üzerindeki ünlü oyunu Buzkaşi’yi (kökbörü) izlediler.

Han Otağı Kültür Merkezi Koordinatörü Kenan Aytaç, Han Otağı içinde tamamen kendi örf ve adetlerini sergilediklerini belirterek, “Burada tamamen kültürel çalışmalar yapıyoruz. Hediyelik eşya, el tekstili, zırh, ok, yay tarzında ürünlerimiz mevcut. Sağ olsun kaymakamın destekleriyle kültür merkezimizi de açtık. Amacımız, Türkiye çapındaki kültür erozyonunun önüne geçmek ve kültürel faaliyetler yapmaktır. Hedeflerimizi küçük tutmuyoruz. Vatana, millete hayırlı uğurlu olsun’’ dedi.

Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkanı Mehmet Şirin Yaşar ise bölgenin renkli, güzel, mozaik yapısının en önemli parçalarından birinin Kırgız vatandaşların yaşadığı Ulupamir Mahallesi olduğunu belirterek, “Bugün burada arkadaşlarımızın açtığı Han Otağı ve kültür merkezinin açılışını yaptık. Burada Kırgız tarihine, Kırgız kültür ve geleneklerine uygun bir yaşam tarzını sergileyen bir merkez oldu. Burada okçuluk var, Han Otağı var. Yöresel ürünlerin yapım atölyesinin yanında satış noktaları var. Son derece güzel bir merkez oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Erciş’in bu renkli ve güzel kültür köşesinin inşallah ilçemizin tanıtımına da çok güzel faydalarının olacağına inanıyorum. İlçemizden ve bölgeden bütün hemşehrilerimizi Ulupamir Mahallemizi gezmeye davet ediyorum’’ şeklinde konuştu.(iha)

Editör: Wan Haber