Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Semerci, Van’da kentsel dönüşüm çalışmalarının yaşanan depremlerden sonra başladığını belirtti.

Semerci, “2012 yılında afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesiyle ilgili kanun maddesi çıktı. Kanunla birlikte Türkiye’deki tüm riskli yapıların dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Bu hedef 20 yıla yakın bir süreç içerisinde 20 milyona yakın yapının 6,5 milyon yapıda vatandaşın da rızasına binaen dönüşümü sağlanması hedeflenmektedir. İlimizde ise bu çalışma 2011’de yaşanan iki büyük depremin ardından başlamış oldu. Rakamsal olarak net bir veri elimizde olmamakla birlikte 40 bin civarında ağır ve orta hasarlı yapı mevcuttur. Van merkez ilçeler ve Erciş bölgesinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bizim hedefimiz ise ilimizde risk taşıyan ne kadar yapı varsa bunların tamamının kısa sürede dönüşümünü sağlamaktır” şeklinde konuştu. 

Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndaki muafiyetlerle alakalı bazı sıkıntılar yaşandığını ifade eden Semerci, “Özellikle buradaki yerel yönetimler harç muafiyeti konusunda ikna olmuyorlardı. Bu da bizim girişimlerimiz neticesinde olumlu sonuçlandı. Van’da yaşanan depremlerin de etkisiyle 2013 yılına kadar çok ciddi bir riskli yapı tespiti yoktu. 2013 yılında bu süreç oturduktan sonra hızlı bir şekilde bize başvurular gelmeye başladı. Bugüne kadar elimizde 357 riskli yapı başvurusu yapıldı. Toplamda bugüne kadar 304 kira başvurusuna 2 milyon 291 bin 524 TL civarında bir kira yardımı yaptık. Bu kapsamda 142 binamız da yeniden inşa edildi. Erciş ilçemizde ise 6 mahallemizde toplamda 149 hektarlık alan riskli bölge ilan edilerek dönüşüm çalışmalarına başlandı. Bakanlığımız tarafından söz konusu alandan bazı prefabrik yapılar inşa edildi ve sahiplerine teslim edildi. Yine 44 hektarlık bir alan üzerinde Bakanlığımız tarafından 747 işyeri, 400 konut yıktırılıp bunların yerine ise bin 432 işyeri bin 56 konut ve 304 ofis yapılması hedeflenmektedir” diye konuştu. 

Kentsel dönüşüm kapsamında yapımı devam eden Nülifer Sitesi yapı ortaklarından Cemalettin Hasanoğlu ise, “Binamız Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılmaktadır. Şu anda 5. katı yapılıyor, inşallah sonbahara kadar tamamlayıp teslim etmeyi planlıyoruz. Yapımız yüksek teknoloji ile çok daha sağlam bir şekilde yapılmaktadır. Her alanda daha sağlıklı olacak. Yapı denetim firmamız, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyemiz ve AFAD ekipleri burada gerekli kontrollerini yapmaktadırlar. Bu şekilde çalışmalarımız büyük bir titizlikle devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

Editör: Wan Haber