Van'da iki ay önce hizmete açılan Kekeritim Merkezi'ne vatandaşlardan yoğun talep olduğu belirtildi.
Kekeritim Merkezi eğitmeni Selami Subaşı, Türkiye'de sadece 12 şubenin bulunduğunu söyledi. Subaşı, 15 günlük bir tedavinin ardından kekeme rahatsızlığı olan kişilerin rahatça konuşabildiğini belirtti. Kekeme tedavisinin üç ayrı bölümden oluştuğunu ifade eden Subaşı, "Tedavimizin ilk dönemi, 7 gün boyunca süren 'Sus' dönemidir. Bu dönemde, kişilerin daha önce bilinç altına yerleşmiş olan konuşma düzensizliğini unutturuyoruz. Sus döneminin ardından kişiler, 4 gün boyunca bizim gösterdiğimiz tekniklerle ilk okuma ve konuşmaya başlayarak takıldıkları harfler üzerinde yoğunlaşıyoruz. Dört gün sürecek olan tedavimizin son bölümünde ise kişilerin artık akıcı ve rahat konuşmasını sağlamaya çalışıyoruz. On beş günlük bir tedavinin ardından kişilerin öğrendiklerinin unutmaması için iki ay boyunca hafta sonlarında kontrollere ve hızlandırma turları için merkeze geliyor. Buradaki tedavinin ardından kişilerin evde egzersiz yapmaları sonucunda yüzde 100 başarı elde ediyoruz" dedi.
Rahat konuşamadığı için okulu bırakan Toprak Kalkanlı adlı genç ise, "Rahat konuşamadığım için lise ikinci sınıfta okulumu terk etmek zorunda kaldım. Ama artık rahat konuşabiliyorum. Bu nedenle okuluma kaldığım yerden devam edeceğim" ifadelerini kullandı.
Senem Uçman da, 8 yaşındaki kızı Seren' in 2 yaşındayken bilinmedik bir sebepten dolayı kekelediğini, ancak merkeze geldikten sonra konuşmasında düzelmeler olduğunu belirtti.
(ATL-Yİ-Y)

05.01.2013 16:08:32 TSI

Editör: Wan Haber