Valilik bahçesinde saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan, trafikte yapılan her hatanın şoför esnafına mal edildiğini vurguladı. Şoför esnafının ekmeğini yoldan kazandığını ifade eden Alpaslan, “Ekmeğimizi bu yoldan kazanan sürekli bu yollarda trafikte başrolü oynayan bizleriz. Ama kaza oranına geldiği zaman, bizim esnafımızın kaza oranının, normal trafik seyrindeki insanlardan çok daha az olduğunu görüyoruz. Bu da bizi sevindiriyor. Burada esnaf ve sanatkarlarımızın daha düzenli bir trafikte yaşayabilir olmasında en büyük katkıları olan İl Emniyet Müdürü ve Belediye Başkanının bundan sonraki ilk trafik mastırlarında bizleri de göz ardı etmeyeceklerine inanıyoruz” dedi.


İl Emniyet Müdür Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Müdürü Muammer Tığlıoğlu ise yaptığı konuşmasında, Van Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şoförler ve Otomobolciler Odası Başkanlığının destekleri ile yürütülen ‘Yaşam için trafik’ isimli proje ile Van’daki trafik sorununun çözümü için çalışmalar yapıldığını söyledi. 


""

Trafik kazalarının incelenmesinde ölüm ve yaralanma nedenlerinin başında gelen emniyet kemeri takmadan seyahat etmek ve aşırı hızın önlenmesi için denetimlerin arttırıldığını kaydeden Tığlıoğlu, “Vatandaşlarımızı bu konuda önceden bilgilendirmek amacı ile ilgili SMS mesajları gönderilmekte. Yine yerel televizyon kanallarında trafikle ilgili programlara katılan personelimizce bilgilendirmeler yapılmaktadır. İlimizde yapılan sayımlarda emniyet kemeri takma oranının maalesef yüzde 10 oranında olduğu, bunun da ülke ortalamasının çok altında olduğu tespit edilmiştir. Bu oranın artırılması amacıyla ile eğitici, bilgilendirici ve denetlemeye yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Ülkemizin en önemli sorunlarındın biri olarak hemen hemen herkesin kabul ettiği trafik kazalarındaki kayıplarımızı azaltmak. Yol kullanıcıları diye tanımladığımız yaya, sürücü ve yolcuların daha güvenli bir trafik ortamında bulunmalarını sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından 01 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulmaya konulan ‘Trafik Güvenliğinde yeni açılımlar, hedefler ve çözüm projeleri’ isimli proje ile yol kullanıcılarının bilinçlendirilmesi ve etkili denetimlerle kazaların, kazalardan kaynaklanan ölümlerin azaltılması hedeflenmiştir. Projenin hayata geçirilmesinden sonra ölümlü kazalar ile ölü sayısındaki azalma memnuniyet verici olmakla beraber bunu yeterli görmek mümkün değildir. Ülke genelinde 2011 yılında 3 bin 835 vatandaşımız hayatını kaybederken 2012 yılında 3 bin 750 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir” diye konuştu.


Şiirlerin okunduğu törende daha önce düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere, jandarma, trafik ve Belediye Yol Hizmetleri Müdürlüğü'nden yılın personeli seçilen birer kişiye protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Tören, protokolün Namık Kemal İlköğretim Okulu öğrencileri ile birlikte halay çekmesiyle devam etti. 5 Yol Kavşağı’nda hazırlanan senaryo gereği meydana gelen trafik kazasında yaralı kurtarma operasyonunun ardından tören protokolün Van Devlet Tiyatrosu bahçesinde kurulan stantları gezmesiyle son buldu.

Editör: Wan Haber