Van'da yayaların kullanması için yapılan kaldırımlar, esnaf ve seyyar satıcılar tarafından işgal edilince, yayalar yolda yürümek zorunda kalıyor. Esnafın işgal ettiği kaldırımlarda yürüyemediklerini anlatan vatandaşlar, olaya tepki göstererek, yetkililerin soruna bir an önce çözüm bulmasını istediler.
 

Bölge Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre; Özellikle kadınların kaldırımlarda yürümekte zorlandığını belirten vatandaşlar, kaldırım işgalinin modern şehircilik yapısına da ters düştüğünü dile getirerek, kaldırım işgali ile yaya haklarının gasp edildiğini herkesin yaya haklarına saygı duyması gerektiğini söylediler.

Hatırlanacağı üzere Van Büyükşehir Belediyesi, Ağustos 2014 tarihinde kentte yaşanan kaldırım işgalinin önüne geçebilmek için esnaflara el bildirileri dağıtarak, esnafların kaldırım işgaline son vermesini istemişti. İlk birkaç hafta kaldırımlardaki işgalin önüne geçilse de, sonraki süreçte denetimlerin de azalması ile gelenek devam etmişti.


Van'da kaldırımlar ve yollar duyarsız esnaflar ile sürücüler yüzünden işgal altında. Kentteki birçok caddede vatandaşlar neredeyse kaldırımı kullanamıyor. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, "Kaldırımlar yayalarındır. Ama Van'da ise bu durum biraz farklı. Kaldırımlar sürücüler ve esnaflar tarafından işgal edilmiş. Bu duruma bir çözüm getirilmesi gerekir. Havalar ısındı. Kimi esnaf yine masa ve sandalyeleri kaldırımlara atarken, kimi esnaf ise satacakları malzemeleri yolun ortasına kadar sermiş durumda. Yaşanılabilir bir kent diyoruz ama caddelerimizde yürüyebilecek bir yerimiz yok. İlgililer buna bir çözüm getirmelidir" şeklinde sitemde bulundular.


Kaldırım işgallerini engellemeye yönelik çalışmaların başladığı günden bugüne zabıtaların denetimi sürse de amacına ulaşmaması vatandaşları ve duyarlı esnafı rahatsız ediyor.

Editör: Wan Haber