Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu bünyesindeki Yol İş Sendikası Van 1 Nolu Şube Başkanı M.Salih Çalımlı, Türkiye'de taşeron işçilerin en fazla kadroya geçtiği bölgenin Van bölgesi olduğunu belirterek, "Van'da toplamda bini aşkın kişi kadroya geçti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. Çalımlı, devletin taşeron uygulama konusunda aradaki firmayı çıkarması gerektiğine yol açtı.

 Sendikaları ile ilgili bilgi vererek açıklamasına başlayan Van 1 Nolu Şube Başkanı M.Salih Çalımlı, "Türkiye Yol İş Sendisası, Türk İş Konfederasyonu ve Türk İş Genel Başkanlığı'na bağlı bir sendikadır. Türkiye genelinde 7 şubemiz vardır. Bunlar 1 ve 2 Nolu olarak ifade ediliyor. 1 Nolu Şubeler, özellikle kamuda örgütlü Karayolları Genel Müdürlüğü, bölge müdürlüklerinde ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüklerinde örgütlüdür. 2 Nolu şubelerimiz ise özel idarelerde örgütlüdür. Malumunuz biliyorsunuz uzun süredir kamuda işçi alımı yoktu. Çalışan sayısı bayağı düştü. Ancak Türkiye Yol İş Sendikası olarak özellikle 2010 yılından itibaren kamudaki taşeron işçilerin kadroya geçmesi için yoğun çalışmalar yaptık" ifadelerini kullandı.

"İŞÇİLERİN KADROLU OLMASI İÇİN YOĞUN MÜCADELEMİZ OLDU"

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi için sürekli mücadeleler verdiklerini anlatan Çalımlı, "2010 yılının Mayıs ayının 17'sinde Karayolları'nda taşeron olarak çalışan işçilerin kadrolu olması için kararlar aldık, alanlara indik. Arkadaşların tamamını sendikalara üye yaptık. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne o işçilerin onların personeli olduğunu söyledik. Karayolları reddedince, biz iş mahkemelerine dava açtık. Yerel mahkemelerde açtığımız davaların tamamını kazandık. Ama karar Yargıtay'a gitti. Buna rağmen Yargıtay kararı işçi lehine onadı. Karayolları bir kez daha kabul etmedi. Biz boş durmadık, iktidar partisiyle, ilgili ve yetkili isimlerle görüşmeler gerçekleştirdik. Mitingler düzenledik. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile birlikte bunu sürekli dile getirdik. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, o dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile sürekli görüşmeler gerçekleştirdik. Siyasi diyaloglarımızı belli bir noktaya taşıdık. Nisan 2015 tarihinde Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı bir büyük toplantı düzenlendi. Bu toplantıyı sendikamız örgütledi. Van'dan da 22 otobüs katıldık. 15 bin kişi bir araya geldi. Sayın Başbakan 6 bin 417 arkadaşa kadro sözü verdi. Bu kadro sözü takip edildi. 19 Ekim ve 19 Kasım tarihinde bu kadroların tamamı dağıtıldı. En büyük payı ise gurur duyarak söylüyoruz, biz aldık. 852 Kadroyu biz almış olduk. Bize en yakın bölgeyi bile üçe katladık. Sadece kendime pay çıkarmıyorum, yönetimdekilerin de büyük payı oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

"YENİ KADROLAR İÇİN DE ÇABALADIK"

Sonraki süreçte yeni kadroların da devreye girdiğini anlatan M.Salih Çalımlı, "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ihtiyacı bitmedi. Madem bu kadrolar verildiyse, 3 bin 500 kadro alımının gerekliliği konusunda görüşmeler oldu. Birinci mahkemenin ardından, ikinci mahkemede açılan davalar devam ediyordu. 3 bin 500 kadro ihtiyacı da dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a iletildi. Sayın Yıldırım, o zaman Maliye Bakanlığı'ndan talepte bulunuyor ve uygun görüldükten sonra, bizlerin de devreye girmesi ile bu konuda da güzel bir gelişme yaşandı. Bölgeler arasında görüşmeler oldu. 2010 ve 2012 yılları arasında 6 aydan fazla hizmeti olan arkadaşlara kadro verileceği konusunda çalışmalar yapıldı. Genel Müdürlük de son rötuşları yaptı. Bugün itibariyle 3 bin 500 taşeron işçi daha kadroya geçmiş oldu. Arkadaşlarımızın SGK girişleri yapıldı ve resmen 3 bin 500 kişi işe başlamış oldu. Daha önce taşeron sistemde köle gibi çalışanlar, şimdi personel olmuş oldu. Van'da da 143 işçi daha kadrolu oldu. Toplamda Van'da bin 10 kişi kadroya geçmiş oldu. Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri'yi temsil ediyoruz. Bu kapsamda bin 10 ailenin bu çalışmadan faydalanması bizleri çok mutlu etti" diye konuştu.

Taşeron sistemde çalışanların daha önce büyük sıkıntılar yaşadığını anlatan Yol-İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı M.Salih Çalımlı, "İnanın birçok arkadaşımız daha önce taşeron sistemde çalıştığı için nice sıkıntılar yaşadılar. Öyle gün oldu ki 6 ay boyunca para alamayanlar, evine ekmek götüremeyenler oldu. Şimdi birçok taşeron işçinin kadrolu olması inanın çok iyi oldu. Önümüzdeki süreçte birçok taşeron işçinin kadroya geçeceğini düşünüyoruz. İktidar partisinden de bu uygulamayı sürdürmesini bekliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Devletin taşeron uygulama konusunda aradaki firmayı çıkarması gerektiğine işaret eden Çalımlı, "Bir taşeron işçisi bir kurumda bedenen çalışıyorsa, onun işçi statüsündeki değerlendirilmesi talebimiz var. Sözleşme yapılarak bunların çalıştırılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Müteahhit firmaların devreden çıkmasını istiyoruz. Çünkü başka türlü yeniden aynı sıkıntılar yaşanacaktır. İşçiler çıkartılabilir, farklı uygulamalar olabilir. Bu taşeron sisteminin sakat olduğunu hatırlatıyoruz. Kamunun parası, müteahhit firmalara gitmesin istiyoruz. Ben açık yüreklilikle şahit oldum, adam ofisinde oturup ihaleyi alıyor, parayı cebe indiriyor. Bunun artık ortadan kaldırılması gerekiyor. 720 bin insanın da kalıcı bir işe yerleşmesi en büyük talebimizdir" şeklinde konuştu.

Bölge Gazetesi

Editör: Wan Haber