Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ve KJA tarafından Nuda Kültür ve Sanat Akademisinde yapılan panele Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, HDK Eş Genel Sözcüsü Sebahat Tuncel, Musa Anter’in kızı eğitimci-yazar Rahşan Anter de katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, şiddeti bir yaşam kültürü haline getiren eril zihniyet sahibi erkeklerin de panelde olması gerektiğini söyledi. 

Örgütlü kadınların eril zihniyetin hedefinde olduğunu belirten Çoban, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin dünya istatistiklerinin çok fazla üzerinde olduğunu belirtti. Çoban, topluma yön veren, topluma ahlak ve kültür veren gücün kadın olduğunu belirterek "Ama tüm bu özelliklere sahip kadınlar, daha sonra erkek egemen zihniyeti tarafından hor görülen ve öldürülen varlıklar haline geliyor. Örgütlü kadınlar daha çok ve yoğun bir şekilde hedef haline geliyor. Özgecan ortak vicdanlarımıza seslenirken, Kevser Eltürk şahsında o ortak vicdanı göremedik" dedi.

Rojava'nın Cizire Kantonu Maliye Bakanı Remziye Muhamed ise, Rojava’da mücadele veren kadınların selamlarını getirdiğini belirterek konuşmasına başladı. Rojava’da kadına yönelik şiddetin neredeyse yok denilecek kadar az olduğunu, bununda YPJ’li kadınların vermiş oldukları mücadeleden kaynaklandığını ifade eden Muhammed, “YPJ savaşçıları bunu başardı. Kadını eşya olarak gören vahşi örgüt DAİŞ’e karşı başardı” diye konuştu. Kadınlara mücadeleyi büyütme çağrısında bulunan Muhamed, “Biz Rojava’da bu yönlü hareket ettik ve başardık” ifadelerini kullandı.

HDK Eş Genel Sözcüsü Sabahat Tuncel de, politik ve aile içi şiddet konusuna değindi. Erkek egemen sisteminin kadınların emeğini hiçleştirdiğini ifade eden Tuncel, “Erkek ne zaman kendi iktidarına dokunulduğunu hissetse saldırıyor, şiddet uyguluyor. Tüm bunlara karşın örgütlü kadın bilinci ile mücadele vermeliyiz” dedi.

Savaş dönemlerinde kadınların yaşadığı şiddete değinen Tuncel, savaşta kadınların barbar güçler tarafından savaş ganimeti olarak görüldüğünü söyledi. 

3-356.jpg

Musa Anter’in kızı yazar Rahşan Anter ise, erkekleri kadınların yetiştirdiğini belirterek, kadınların verdiği eğitimin önemli olduğunu söyledi. İsveç’te kadınların yüzde 35’inin şiddet gördüğünü kaydeden Anter, şiddeti uygulayanların çoğunun eğitimli olduğunu belirtti.
Panel, daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti. Eş Başkan Çoban, panelin ardından panelistlere şal hediye etti.

Editör: Wan Haber