İpekyolu Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile ortaklaşarak yaptıkları Kadın Emeği Pazarı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde faaliyete girmeye hazırlanıyor. 100 kadın için istihdam alanı olan pazarda, kadınlar kendi el emeklerini görücüye çıkaracak.

Tüm hazırlıkları tamamlanan pazar hakkında bilgi veren İpekyolu Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Ferhat Akın, kadınları sosyal, kültürel ve ekonomik hayatta etkin katılımını sağlamak amaçlı böyle projeler hazırladıklarını belirtti. Kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını hedeflediklerini kaydeden Akın, yaptıkları bütün projelerde kadın bakış açısını yansıtmak için çabaladıklarının altını çizdi. Kadın Emeği Pazarı'nın tüm alt yapısının bitmiş olduğunu söyleyen Akın, pazarı kadınlar ile buluşturmaya hazırladıklarını ifade etti.

'Hedefimiz pazarı komün bir yaşama dönüştürmek'

Akın, "Ev içi emeğinin görünmesi için Kadın Emeği Pazarı çok önemli bir çalışmadır. Belediye olarak kadınların başarılarını elde etmeleri için yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz" ifadeleri ile kadınlara olan desteklerini belirtti. Kurulacak olan tezgahlar hakkında da bilgi veren Akın şöyle devam etti: "Kadınlarımız tezgahlarında önceden belirledikleri ürünleri sunup satışını gerçekleştirecek. Bireysel tezgahlar olduğu gibi grup halinde olan tezgahlarımız da mevcut. Rojin Kadın Yaşam Merkezi, MAYA Kadın Merkezi ve kooperatiflerimize de ayrı ayrı tezgahlar ayırdık. Onlarda kendi çalışmalarını bu pazarda sunabilecekler. Buradaki asıl hedefimiz ilerde bu çalışmayı komün bir yaşama dönüştürmek." 

'Emek pazarını 8 Mart'ta atfediyoruz'

Pazarda çalışacak olan kadınlara girişimcilik eğitimlerinin de verildiğini kaydeden Akın, eğitimlerin sonunda başarılı kadınların sertifika aldıklarını ifade etti. Akın, "Kadınlarımız burada üretecekler ve ürettikçe de güçlenecekler. Emeğin görünür olabilmesi için tam da kadın emek mücadelesinin yaşandığı 8 Martta pazarımızı açacağız. Bu emek pazarımızı 8 Mart'a da atfediyoruz. Tüm kadınlarımızı açılışımıza bekliyoruz" ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı. 

'Kadınlar için önemli bir proje'

Pazarda tezgah açacak olan kadınlardan Misrican Çokdoğan (36), projenin kendileri için olan önemine değindi. Çokdoğan, kadınların vakitlerinin çoğunu televizyon karşısında harcadıklarına dikkat çekerek, kadınların evin dışına çıkabilmeleri için önemli bir proje olduğunun altını çizdi. "Kadın çok bedeller verdi ve bunu artık topluma kanıtlamasının zamanı geldi" diyen Çokdoğan, kadın başarısının engeli olarak erkeği gösterdi. İşe başvuru yapma konusunda toplumun bakışından kaynaklı tedirginlik yaşadığını belirten Misrican, her şeye rağmen başvurduğunu ve olumlu tepkiler ile karşılaştığını kaydetti. Girişimcilik eğitimlerinden memnuniyetini ifade eden Çokdoğan, kadınlara çağrıda bulunarak, "Kadın engellenmezse yapamayacağı bir iş yoktur. Kadınlara çağrımdır erkeğe rağmen yerlerinde oturmasınlar. Kadınlar özgür olmadan toplum da özgür olamayacaktır. Bunu her kesimin çok iyi bilmesi gerek" dedi. 

'Kendi işimizi kendimiz yapmalıyız'

Pazarda çalışacak olan bir diğer kadın Cahide Şahin(45) ise, kadınlara cesaret olabilmek için pazarda çalışmaya karar verdiğine vurgu yaptı. Şahin, "Kadınlar bizi görsün onlar da tek başlarına bir şeyler yapabildiklerini görsünler istedik. Kadınlar gayret etsinler ve kendilerine güvensinler. Kendi işimizi kendimiz yapmak istiyoruz artık. Kadınlara da önerimdir gelip bize katılsınlar. Birbirimize destek verelim ve neler yapabildiğimizi topluma gösterelim" diye konuştu.  JINHA

Editör: Wan Haber