Van’da 2013 yılı “Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı” kapsamında Bostaniçi Belediyesi tarafından başvurusu yapılan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenmeye hak kazanan “Kadın Emeği Pazarı Projesi”nin aşamaları birer birer tamamlanıyor. 

 

Berivan Kültür ve Sanat Merkezi’nde İpekyolu Belediyesi Başkan Yardımcı Nermin Unat, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ferahat Akın, meclis üyesi Melek Şedal, DAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Bade Altunel’in ve mülakat ile seçilen kadın esnaf adaylarının katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda; projenin gidişatı, seçilen adaylara verilecek olan eğitimin içeriği ve kadın birlikteliğinin oluşturabileceği katma değer gibi önemli konular tartışıldı. Ferahat Akın, mülakatı başarıyla geçen kadın esnaf adaylarına teşekkür ederek, “Van’ın büyükşehir olmasıyla projemiz Bostaniçi Belediyesi’nden İpekyolu Belediyesi’ne aktarıldı. Projeyi bu aşamalara beraberce getirdik. Kadın meclislerimizde de vurguladığımız gibi kadın arkadaşlarımızın ekonomik özgürlüğünün bunun gibi başarılı projelerle devamını sağlayacağız” dedi.

Kadın emeğiyle üretilen ürünlerin bu proje kapsamında yapılan kapalı alanda satışa sunulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Nermin Unat ise, 8 Mart Kadınlar Günü gibi anlamlı bir günde faaliyetlerin başlayacağını belirtti.5-214.jpg

“BU PROJE BAŞKA KAPILARI DA AÇACAK”

DAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Bade Altunel ise, projeye olan rağbetin bu denli yüksek olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini ve bölge için çok önemli olduğunu belirtti. Kadın esnaf adaylarını bilgilendirerek sözlerine devam eden Altunel, “Toplam bütçesi 621 bin TL olan bu proje kapsamında 435 bin TL kaynak hibe olarak DAKA tarafından sağlandı. Proje kapsamında, 6 bin metrekare açık alana bin 980 metrekare çelik konstrüksüyon ile kapalı alan yapıldı. Kapalı alan, özellikle gıda üretimi yapan kadın arkadaşlarımızın ürünlerini hijyenik bir ortamda satabilmeleri için oldukça önemli. Ayrıca, proje kapsamında verilecek olan ve toplam 70 saatlik içeriği atölye eğitimi, temel pazarlama-finans eğitimi, iş planı eğitimi gibi eğitimlerden oluşan KOSGEB girişimcilik eğitimi diğer fon ve hibe kaynaklarına erişimi de kolaylaştırabilir” diye konuştu.

Altunel, ayrıca KOSGEB girişimcilik sertifikası alan kadınların iş kurma ve KOSGEB desteklerine erişme oranlarının aynı eğitimi alan erkeklere göre daha yüksek olduğunu belirtti.

“KOOPERATİFÇİLİK KADIN BİRLİKTELİĞİNİ PEKİŞTİRECEKTİR”

İpekyolu Belediyesi Meclis Üyesi Melek Şedal ise, örtü altı sebze üretimi sertifikasına sahip bir kadın girişimcinin ürünlerinin Kadın Emeği Pazarı Projesi kapsamında satılabileceğini ve bunun gibi örneklerin çoğaltılabileceğinin altını çizdi. Şedal, “Temennimiz, kadın arkadaşlarımızın kooperatifleşerek birlikteliklerini pekiştirmeleridir” ifadelerini kullandı.

Toplantı soru-cevap bölümü ve adayların eğitim tarihlerinin belirlenmesiyle sona erdi.

Editör: Wan Haber