Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, asansör bakımları ile ilgili İHA’ya konu hakkında bilgi verdi. Öncelikle asansörün ne olduğuna değinen Gün, “Yatay düzlemle 15°’den fazla bir açı oluşturan kılavuzlar, raylar boyunca hareket eden bir taşıyıcıya sahip olan bir tertibat diyebiliriz kısaca” dedi.

TÜRKİYE DE KAÇ ADET ASANSÖR VAR? BU SAYI BELLİ Mİ?
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, “Gerek belediye gerekse TÜİK’ile yapılan çalışmalar sonrası yapı kullanım izni ve ruhsatı olan asansörlerin sayısının tespit edilme imkanı oldu. TÜİK kayıtlarında ruhsata işlendiği için artık sayıyı görebiliyoruz. Türkiye’de ruhsatlı binalarda kayıtlı asansör sayısı 477 bin adettir” dedi.

BU KADAR ASANSÖRÜN TAKİBİ NASIL YAPILIYOR?
Kimlik numarası uygulaması ile asansör denetimlerinin bir veri tabanında toplandığını ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, “Bütün muayene kuruluşları ve bakanlığımız ortak bir veri tabanı oluşturdu. Firmalar, periyodik muayene raporlarını buraya yüklüyor. Bizler de asansör kimlik numarasıyla bu sonuçları görebiliyoruz” dedi.

BU PERİYODİK KONTROL TAM OLARAK NEDİR?
Periyodik kontroller asansörün aylık bakımlarının yanında bir de yıllık olarak kontrol edilmesi demek olduğunu ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, “Periyodik kontrolleri hangi kuruluşlar yapıyor? Van da bu kuruluşlar mevcut mu? Akredite olmuş A tipi muayene kuruluşları var bu işi yapan. Evet zaten tüm Türkiye geneli her ilde bu kuruluşlarının temsilcilikleri mevcut. Van için bu işi Makina Mühendisleri Odası (MMO) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) üstlendi” dedi.

BU KURULUŞLARIN HANGİ İLÇEYE BAKACAĞINI KİM BELİRLİYOR?
Gün, “İlçe belediyeleri ilan açıyorlar ve A tipi muayene kuruluşlarının bu ilanlara başvuruları sonucu uygun şartları sağlayan kuruşlarla protokol imzalanıyor.”
VAN’DAKİ SON PERİYODİK KONTROL PROTOKOL DURUMLARI NE DURUMDA?
13 ilçe belediyesinden 11’i periyodik kontrol protokollerini MMO ve TSE ile İmzaladı. 2 Belediyede imzalamak üzere. Bina sorumluları asansörün aylık bakımını yaptırıyorum diyerek kenara çekilemez! Bina sorumluları asansörün yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumlu” dedi.

PERİYODİK KONTROLLERDE ASANSÖRÜN NE GİBİ ÖZELLİKLERİ SORGULANIYOR?
Gün, “Asansörün bütün güvenlik elemanları kontrol ediliyor. Aynı zamanda bütün güvenlik elemanları test ediliyor. Bina Sorumluları asansör bakım kayıtlarını kaybetmemeliler! Bina sorumlusu bakım kayıtlarını asansörün makine veya makara dairesinde veya yönetim bürosunda kalıcı olarak muhafaza etmek zorunda. Artık asansör firmalarında mühendis çalıştırma zorunluluğu var! Servis teknik sorumlusunun, makina veya elektrik veya elektrik-elektronik veya mekatronik alanlarında mühendislik/teknoloji fakültelerinin birinden mezun olması gerekiyor. Bundan sonra asansör yaptırıcısı, asansörüne yeşil etiket almadan belediyeden tescil alamıyor! Artık asansör yaptırıcıları asansörlerini teslim ederken zorunlu olarak periyodik kontrollerini yaptırıp tescil alabiliyorlar. “Yeşil Etiket” alamayan asansörler belediyeler tarafından tescil belgesi alamıyor. Alo 130, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vatandaşların da gerçekleştirilen denetimlerin bir parçası olması amacıyla, güvensiz sanayi ürünlerinin şikâyet edilebileceği bir telefon hattını hizmete sunmuştur. Buraya gelen ihbar ve şikayetler sonucunda tüm sanayi ürünlerinde olduğu gibi asansörlerle ilgili işlemler yapılmaktadır. Bu yıl iki ay içinde Van ili için 7 asansör şikâyeti aldık, hepsiyle yerinde ilgilendik tutanaklarımızı tuttuk, 2 şikayete konu asansör için test işlemi başlatıldı, sonucu bekleniyor, 3 asansör şikayeti ise cezai yaptırımla sonuçlandı. Diğer ikisinde ise şikayete konu iddialar asılsız çıktı” şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: Wan Haber