Hz. Ömer Camisi’nde kılınan Cuma namazı sonrası bir araya gelen Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyeleri, burada bir basın açıklaması yaptı. İnisiyatif adına basın metnini okuyan ÖNDER Van Şube Başkanı Mehmet Emin Akan, İsrail’in Müslümanları Mescid-i Aksa’ya sokmamak için elinden geldiğini yaptığını belirterek, “İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa'nın her kapısında sözde İsrail polisi denilen katiller sürüsü bekliyor. Mescidin kliniği tarumar edilmiş, içerideki tüm dolapların kapıları kırılmış, tüm kuyuların kilitleri parçalanmış ve içerisi savaş alanına çevrilmiştir. Siyonist İsrail istediği zaman ezanı susturmakta, istediği zaman Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girmesini yasaklamaktadır. Bunun yanında Siyonist İsrail'in insan kasaplarından İç Güvenlik Bakanı, tüm Müslümanların gözüne bakarak ‘Mescid-i Aksa bizim elimizde. Açılıp kapanması konusunda ilk ve son söz İsrail'e aittir. Diğer devletlerin konuyla ilgili ne düşündüklerini umursamıyoruz’ demesi, bir meydan okumadır. İsrail'in varlığına alışmak, İsrail ile normalleşmeyi kabul etmek, İsrail'in zulmünü görmezden gelmek her Müslüman için bir utanç vesilesidir” dedi.

Belirli çevrelerin elinde olan ekranların ve manşetlerin konuyu yok sayması, Müslümanların birbirlerinden habersiz kalması anlamına gelmediğini ifade eden Akan, “Biz Filistin'de olup biteni yakinen takip ediyoruz ve terörist İsrail'in yaptıkları karşısında duyarsız kalacak değiliz. İslam ülkelerinin terörist İsrail ile ilişkilerini normal hale getirmesini, sürdürmesini ve geliştirmesini onaylamıyoruz. Siyonist İsrail'in Mescıd-i Aksa, Kudüs ve Filistin politikasının Müslümanların parçalanmışlığına endeksli olduğunun farkındayız. Siyonist İsrail'in topraklarımızdaki varlığının vebali tüm İslam ülkelerinindir. Siyonist İsrail, er ya da geç yaptıklarının hesabını verecektir. Bizi üzen, bütün bu küstahlıklar karşısında İslam ülkelerinde yöneticilerin ve birçok Müslüman topluluğun tepkisiz kalışıdır. Bu küstahlıklar karşısında tüm İslam ülkelerine Siyonist İsrail'le olan ilişkilerini kesmelerini, teröristlerle yaptıkları antlaşmaları yırtıp atmalarını, yeni antlaşma imzalamamayı, terör devleti İsrail'in elçilerinin İslam ülkelerinden kovulmalarını istiyoruz. Biliyoruz ki İsrail, Filistin topraklarında olduğu müddetçe İslam coğrafyasında da yeryüzünün geri kalan kısımlarında da barış tesis edilemez” ifadelerini kullandı.

Mescid-i Aksa’da şehit edilenler için gıyabi cenaze namazının kılınması ile devam eden basın açıklaması, duaların okunması ve İsrail aleyhine sloganların atılması ile sona erdi. (İHA)

Editör: Wan Haber