Eğitim öğretim yılının açılışı nedeniyle valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı’na Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından çelenk sunulmasıyla başlayan program, daha sonra Güzin Dinçkök İlkokulu’nda devam etti. Programa Van Valisi İbrahim Taşyapan, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Akkök Holding Mali İşler Müdürü Ayberk Büyükbayram, Tuşba Belediye Başkanı Feviz Özgökçe, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda halkoyunu gösterisi sergilendi, şiirler okundu. Öğrenciler ve öğretmenler adına yapılan konuşmaların ardından bir grup 4. sınıf öğrencisi, okula yeni başlayan 1. sınıf öğrencilerine ‘okula hoş geldiniz’ diyerek çiçek sundu. 

İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Akkök Holding Mali İşler Müdürü Ayberk Büyükbayram’ın kısa konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Van’ın; bölgenin eğitim merkezi olmasını istediklerini belirterek, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı’nın her konuda destek veremeye hazır olduğunu söyledi. Van’ın eğitim merkezi olabilmesi için özellikle Vanlıların desteğine ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Bilgili, “Bakanlığımız, Van’ın eğitim merkezi olmasını çok istiyor. Çünkü, Van’ın tarihi, geçmişi ve stratejik konumu bunu gerektiriyor. Biz bütün planlarımızı buna göre yapıyoruz. Van’dan çok başarılı öğrenciler çıksın istiyoruz. Bunun için üç şart gerekiyor. Birincisi fiziki olarak donanımlarınız, binalarınız, okullarınız iyi olacak. İkincisi öğretmenleriniz yeterli ve kaliteli olacak. Üçüncüsü ise özellik velilerimizin desteğine ihtiyacımız var. Van’ın sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyacımız var. Barışa, refaha ve huzur ortamına ihtiyacımız var. Bunu da ancak Van sağlayabilir. Eğer Van bize bu ortamı sağlayabilirse; bizim fedakar öğretmenlerimiz ve devletimizin desteği ile gerçekten bu bölge eğitim merkezi olabilir. Onun için bütün Van’ın, STK’ların desteğine ihtiyacımız var. Eğitim, mutlaka huzurlu ve güvenli bir ortam ister. Öğretmenlerimizin çok başarılı olmaları, başarılarını üst noktalara çıkartmaları için kendilerini her açıdan güvenli bir ortam gerekir. Bizde bunun, bu eğitim yılında sağlanacağına inanıyoruz. Bu duygularla yeni eğitim öğretim yılının ilimize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Van Valisi İbrahim Taşyapan da, okulların boykot edilmesi konusunda gazetecilere bir açıklamada bulunarak, Van’da 330 bin öğrenci ile 15 bin 500 öğretmenin bugün okullara başladığını söyledi. Taşyapan, “İnsan eğitilebilir tek varlıktır. Dolayısıyla eğitim insani bir faaliyettir. Eğitim ve öğretimin ertelenmeye tahammülü yoktur. Bizim gayemiz çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmek ve geleceğe hazırlamaktır. Onun dışındaki argümanları biz dilimize dahi almak istemeyiz. Onların eğitim ve öğretimle alakası yok. Onlar bizim değerlendirmelerimize konu olacak kadar da ehemmiyetli şeyler değildir. Gayemiz, çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmek, dünyayla yarışacak bir hale getirmek ve insan yapan değerleri onlara aşılamaktır. İnşallah çocuklarımızı en iyi şekilde eğiterek, devletimizin imkanları ile onları geleceğe hazırlayacağız ve ülkemizin gelecekteki en önemli temelleri olacaktır. Bir yılı bir daha tekrarlama şansımız yok. Her yıl, her saat değerlidir. Onun için bu tür şeylere kapılacak olursak sadece geride kalırız, başka bir şey kazanamayız” şeklinde konuştu.

Plaket sunulması ve okul açılışının ardından protokol, sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilere yeni yıl kitaplarını dağıtan protokol daha sonra okuldan ayrıldı.

Öğrenciler ise, yeniden arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, yeni okulun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

Editör: Wan Haber