Sabah saatlerinde YYÜ Sosyal Tesislerde gerçekleştirilen toplantıya Van Valisi Münir Karaloğlu, İran Bilim Teknoloji ve Araştırma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Arsalan Ghorbani, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tebriz Üniversitesi Rektörü Prof. Parviz Ajideh ve iki üniversitenin dekanları katıldı. Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Battal, Tebriz Üniversitesi ile bir araya gelmelerindeki amaçla ilgili bilgiler verdi. Bu görüşmelerin iki aşamalı olacağını anlatan Prof. Dr. Battal, “Bunun birinci aşamasında kendi fakülte dekanlarımızla Tebriz Üniversiteli ile ne tür çalışmalar yapabiliriz onun görüşmelerini yapacağız. İkinci aşamasında ise YÖK heyetiyle beraber Tebriz’e gitmiştik. Tebriz’de iki ülke arasında ortak üniversite kurulması konusunda mutabakat sağlanmıştı. Bu iki ülke arasındaki ortak üniversitenin kurulması için daha detaylı bir protokol çalışması yapacağız. İki ülke arasındaki bir üniversitenin kuruluşu tamamen hükümetler arasındaki anlaşmalara bağlı olarak gelişiyor. Biz burada temel görüşmeleri sağlayacağız ve bu da YÖK aracılığı ile hükümete sunulmuş olacak. O üniversitenin de inşallah Van’ımızda kurulması ihtimali yüksek öyle söyleyelim. Çünkü nihaiyi karar her zaman için önemli. Eğer kurulursa karar verilirse Van’da olacak buda öncelikli olarak İran tarafının bize önerdiği şey lisans üstü düzeyde bir üniversite olsun daha sonra bunu lisansa doğru yayılabilir bununla ilgili çalışmaları yapacağız” dedi.

Ardından tercüman aracılığı ile kurulacak olan üniversite hakkında bilgiler veren Tebriz Üniversitesi Rektörü Prof. Parviz Ajideh Van iline ilk gelişi olduğunu belirtti. Tebriz Üniversitesi’nin İran’da kurulan ikinci üniversite olduğunu dile getiren Prof. Ajideh, “Dış ilişiklerimizde en büyük önemi Müslüman ülkelerden özellikle Türkiye’ye veriyoruz. Çünkü tarihi ve kültürel bir çok benzerliğimiz ve bağımız var. Müslüman olduğumuz için birbirimize daha yakınız. İlişkiler daha iyi konuma gelirse iyi olur. Biz tüm üniversitelerin bilimde ilerlemesini istiyoruz. Bizim bu anlamda ilerlememizin Türk tarafına olumlu yanları olacaktır. Eğer bilim bakımında konuşursak İran ve Türkiye Müslüman ülkeler arasında çok iyi konumdadır. Umarım protokoller imzalandıktan sonra bu çok ciddi ve iyi bir adım olacaktır. Bizim de isteğimiz çok ciddi ve bu yöndedir” ifadelerini kullandı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay ise Türkiye ve İran arasında ortak bir üniversitesinin görüşü için toplandıklarını belirtti. Günay, “Bir buçuk yıl kadar önce Türkiye'den bazı rektör arkadaşlarımızla Tebriz Üniversitesi’ni ziyaret etmiştik. O zaman Yükseköğretim alanında ne gibi iş birliği yapabiliriz diye konuşmuştuk. Şimdi burada Tebriz Üniversitesi’nden ve İran yetkilileriyle Türkiye'de ortaklaşa bir üniversite nasıl kurabiliriz konusunu tartışmak üzere toplandık. Bu tartışmanın sonucunda nasıl bir üniversite kuracağımızı ne yapabileceğimizi ve yol haritamızı çizeceğiz “ şeklinde konuştu. 

Yapılan açıklamaların ardından toplantı daha sonra basına kapalı bir şekilde sürerken, toplantı sonunda mutabakata varılması durumunda bu üniversitenin kurulması için karşılıklı protokollerin imzalanacağı açıklandı.

Editör: Wan Haber