BDP Genel Merkezi tarafında başlatılan "Hükümet adım at" kampanyası kapsamında Van, Urfa'nın Bozova ve Şırnak'ın İdil ilçelerinde on binlerce kişi yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşlerde çözüm sürecinin mimarının PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğu belirtilirken, AKP hükümetinin sorunun çözümü için bir an önce adım atması istendi. 

VAN 

Van'da BDP İl Örgütü tarafından "Hükümet adım at" kampanyası çerçevesinde yürüyüş düzenlendi. Musa Anter Barış Parkı'nda biraraya gelen kitle buradan daha sonra Beşyol Mevkisi'nde yapılacak basın açıklaması için yürüyüşe geçmek istedi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşe; BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP Van İl eş başkanları Figen Yaşar ve Musa İtah, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş,STK temsilcileri de katıldı. "Uyuşturucu, fuhuş, asimilasyon, yozlaştırma, ajanlaştırmaya ve sömürgeci uygulamalara son", "Askere gitme kardeş kanı dökme", "Kürdistan'da sömürgecliği yaşama ve yaşatma", "Barış ve demokrasi şehidi Medeni Yıldırım yoldaş ölümsüzdür", "Lice'deki ateş sizi de yakacak" yazılı pankartlar açan kitla, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşındı. Yürüyüşe geçen kitleyi Kültür Kavşağı'nda durduran polis, geçişe izin vermeyeceğini belirterek, yurttaşların dağılmasını istedi. Burada polisle konuşan Milletvekili Üçer ve beraberindekiler yolun açılmasını istedi. Yurttaşların geçişine izin vermeyen polisler ile Milletvekili Üçer, arasında sert tartışmalar yaşandı. Polislere tepki gösteren Üçer, "Yolu açın yoksa gider valinin makamında otururum. O makam valinin babasının makamı değildir. Derhal 5 dakika içerisinde yolu açın ve yürüyüşümüze izin verin. Ben buradan halkı sakinleştirmeye çalışıyorum; ama siz yürüyüşümüze izin vermiyorsunuz. Bir kez daha uyarıyorum burada olabilecek tek bir sorunun sorumlusu Vali ve Emniyet Müdürü'dür" dedi. Ayrıca BDP anons aracından sık sık "Burası bugün Tahrir Meydanı olacak" anonsları yapıldı.


""

Daha sonra kitle polis barikatını aşarak, yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine slogan atan kitle, daha sonra Feqiyê Teyran Parkı'na geldi. Burada sayı kısa bir sürede içerisinde binlerce kişiye ulaşırken, yol trafiğe kapatıldı. Kitlenin toplanmasının ardından parti otobüsüne çıkan Üçer ve beraberindekiler, burada halkı selamladı. Daha sonra kitleye seslenen BDP Van İl Eş Başkanı Yaşar, Van halkını direnişlerinden dolayı kutlayarak, "Barışa göstermiş olduğumuz duyarlılık şimdi bu topraklara özgürlüğü getiriyor. Amed Newroz'u Kürt halkı için yeni bir dönüm noktası oldu. Önderliğimiz Kürt halkına bir mesaj gönderdi. Artık silahlı mücadele yerini barış inşasına bıraktı. PKK süreci sahiplenerek, gerillayı sınır dışına çekti. Fakat devlet asimilasyon politikalarını, koruculuk sistemini devreye sokarak süreci sabote etmeye çalıştı. Biz bu süreci sonuna kadar sahipleneceğiz; çünkü bu süreci önderliğimiz başlattı" dedi.

'Hükümet adım atmak zorundadır' 

Ardından konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Kürtlerin haklı ve demokratik mücadeleyi savunduklarını belirterek, "Demokratik mücadele varken neden silahlı eylemler olsun? Yüzyıldır savaşan gerilla bir halkın sembolüdür. PKK tarihine baktığımızda devletten doğru Çiller, Özal ve Demirel dönemlerinde barış dalgaları yapıldı. PKK ateşkesler ilan etti. Silaha gerek yok, siyasi mücadele olsun denildi. Silahların sustuğu gün Van'da kadınlar coplandı, Roboski'de, Lice'de, Dersim'de katliamlar oldu. Yine Kürt halkı özgürlük mücadelesini bildi, savundu ve sahiplendi. Biz Erdoğan'ın kime hizmet ettiğini çok iyi biliyoruz. Eğer bugün bir barış varsa Kürt halkının özgürlük savaşçılarının kanı, gençlerin, çocukların, yaşlıların, yaralı analarının yüreği sayesinde oldu. Eğer devlet barışı savunuyorsa, bu da kahramanca savaşan gerillanın sayesindedir. Eğer barıştan bahsediliyorsa, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu çözüm sürecidir" dedi. Kürt halkının demokratik haklarıyla mücadele ettiğini ve milyonların kabul ettiği PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın cezaevinde olmasına değinen Üçer, "Biz buradan soruyoruz, Sayın Öcalan cezaevindeyken barıştan nasıl söz edilebilir ki? Karakollar yapılırken, koruculuk sistemi devam ederken, barış mümkün mü? AKP 4 aydır, halkı kandırmaktan başka bir şey yapmıyor. Barış için Kürtler önderliği, gerillası sorumluluğunu yerine getiriyorsa, hükümet de adım atmak zorundadır" dedi. Yaptıkları eylemin barış çerçevesinde olduğunu ifade eden Üçer, barışçıl bir eylemin vali tarafından yasaklandığını söyledi. Kentin tek sahiplerinin Van'da yaşayan yurttaşlar olduğunu belirten Üçer, "Biz barış için toplandık. Ne olduğu belirsiz validen, emniyet müdüründen, çevik kuvvetinden daha çok hakkımız var bu caddede miting yapmaya, oturmaya. Ey Başbakan, ey vali gücün gerillaya yetmiyor, intikamını sivillerden alıyorsun. Biz bu tutumu şiddetle kınıyoruz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından kitle sloganlar eşliğinde eylemini sonlandırdı. 

""

URFA 

BDP Genel Merkezi'nin "Hükümet adım at" kampanyası çerçevesinde Urfa'nın Bozova ilçesinde yürüyüş düzenlendi. BDP İlçe binasından AKP İlçe binasının önüne kadar yürüyen yüzlerce kişi, "Ji bo jiyanek bi rumet gavekê tu jî bavêje" pankartı ve "Sürecin mimarı İmralı'dadır", "Halk kendisine düşeni yaptı ya hükümet" ve "Bozova uyuma Lice'ye sahip çık" dövizlerini taşıdı. Sık sık "Biji serok Apo", "Bı can bi xwin em bı terene ey serok", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarını atan kitle adına AKP İlçe binası önünde açıklama yapan BDP Bozova İlçe Başkanı Bayram Arslan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgür kalmasını ve sürece dışardan katılması gerektiğini ifade etti. Hükümetin adım atma zamanı geldiğini belirten Arslan, "Çatışmasızlığın kalıcılaşması ve barışın sürdürülebilmesi için her yerde ve herkesle hükümete 'adım at' diyoruz" diye belirtti. 

ŞIRNAK 

Şırnak'ın İdil ilçesinde BDP İlçe Örgütü tarafından "Hükümet adım at" kampanyası çerçevesinde yürüyüş düzenlendi. Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan Aşîtî Parkı'nda biraraya gelen yüzlerce kişi ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük talep ederek, kalıcı barış için hükümetin adım atması gerektiğini dile getirdi. Aralarında BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar, İdil Belediye Başkan Vekili Selahattin Acar, BDP'li yöneticilerin yanı sıra çok sayıda yurttaşın katıldığı yürüyüşte; PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları ve çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren HPG'lilerin posterleri taşındı. "Biji serok Apo", "Şehit namirin", "Biji PKK" sloganlarının atıldığı yürüyüş polislerce engellendi. BDP'liler Kaymakamlık binasına kadar yaptıkları yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan BDP İdil İlçe Eş Başkanı Ekrem Şavlı, "devlet terörünün" ülkenin dört bir yanına yayıldığını belirtti. Açıklamanın ardından kitle eylemine son verdi. DİHA

""

""

 "" 

Editör: Wan Haber