Yurdun güney illerinde vatandaşlar denize girerken, bir haftadan bu yana Van ve civar bölgelerde süren kar yağışı ve tipi, Van-Bahçesaray karayolunu etkisi altına aldı. 2985 rakımlı Karapet geçidinde fırtına ve tipinin yanı sıra zaman zaman çığ düşmesi sonucu vatandaşlar ile Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü 111. Şube Şefliğine bağlı Görentaş Şantiye Şefliği ekipleri can tehlikesi yaşadı.

Yol açma çalışmalarında bu yıl 2 kez ekiplerin üzerine çığ düşmesi sonucu biri ağır olmak üzere iki operatör yaralanmıştı. Havaların ısınmasıyla bölgede sürekli gelen çığları temizlemek için çalışma yürüten ekipler, olası bir facianın önüne geçmek için Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığından helikopter talebinde bulunuldu. Askeriyeden olumlu yanıt verilen çağrı üzerine dün sabah saatlerinde ekiplerin çalıştığı bölgeye giden helikopter, vadi arasından geçen yol güzergahında sesin yankısı ile kopmaya yüz tutmuş çığların düşürülmesi için birkaç kez manevra yaptı. Manevrasını tamamlayan helikopter bölgeden ayrılırken, ekipleri ise yol genişletme çalışmalarına rahat bir şekilde devam etti.

Bahçesaray Belediye Başkanı Mehmet Galip Aykut, vatandaşların çığ altında kalmasından korktuklarını belirterek şunları söyledi: "Buradan sağ salim geçip geçmeyeceğinin hesabını yapıyoruz. Yukarıda tamamlamamış kar tüneli var. Asıl ihtiyaç duyduğumuz olan çığ tehlikesi olan çeşme bölgesindeki yerdir. Orada 800 metrelik bir tünele ihtiyaç var. Bu yapıldığında Bahçesaray'ın hayatı kurtulur. Hem insanı yön hem de ekonomi yönünden. Yani tüm yönleriyle bizim acilen ihtiyacımız olan bu 800 metrelik tüneldir. Yukarıda yapılan yerde bizim gerçekten kar tüneline ihtiyacımız yoktur. İlk önce keşfedilen şantiyesi kurulduğu yer çeşme bölgedir. Buralardan araç geçtiği zaman Bahçesaray Belediyesi olarak ya biz nöbet tutuyoruz ya karayolları ekibi nöbet tutuyor. Bu durumu biz her gün yaşıyoruz. Van’a giden ve ilçeye gelen arabalar acaba geçti mi geçmedi mi bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu sıkıntıdan kurtulmanın yolu bir an önce eksik kalan tünelin bitirilmesi lazım. Belediye olarak biz yapalım dedik, bizim bütçemiz buna yetmiyor. Yukarıda yapılan kar tünelinin dörtte biri burada yapılsaydı Bahçesaray’ın hayatı kurtulur. Şu an Bitlis-Hizan yolu açıldığı zaman iki günümüzü alıyor. Burası bir buçuk saattir. Bizim burada su fabrikamız var, nakliyeden dolayı şu anda durmuş. Yolu olsaydı en azından 60 kişi çalışacaktı burada. Biz şu an her yönden burada çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz.” 

Editör: Wan Haber