Turistik bir otelde 1-4 Eylül arasında düzenlenen 6. Ulusal Katı Atık Yönetimi (UKAY) Kongresi devam ediyor. Kongreye, YYÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sevda Ocak, YYÜ Rektör Vekili Prof.Dr Ramazan Şekeroğlu, Van Büyükşehir Belediye temsilcileri, İpekyolu Belediyi Eş Başkanı Aygül Bidav, Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin ve akademisyenler katıldı. Programın 3. gününde belediyeler için özel oturum düzenlendi. Prof. Dr. İbrahim Alyanak’ın başkanlığında düzenlenen oturumda ilk olarak Van Büyükşehir Belediyesi’nden katılan Çevre Mühendisi Mehmet Ömer Tokgöz sunum yaptı. Van genelinde var olan çöp sorunlarıyla ilgili, çöp sorununun çözümü için iki büyük projelerinin olduğunu anlatan Tokgöz, büyükşehir belediyesi olarak katı atıkların bertaraf edilmesinden sorumlu olduklarını, yakın zamanda hazırlanan kapsamlı projeyle kentin en büyük sorunu olan çöp sorununu çözeceklerini açıkladı.
Tokgöz’ün sunumun ardından İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav, organizasyon da emeği geçen herkese teşekkür ederek, sözlerine başladı. Bidav, İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser’in sağlık sorunlarından dolayı katılamadığını aktardı. Sağlıklı, huzurlu bir yaşamın temizlikten geçtiğini belirten Bidav, “Eğer toplumda çevre bilinci oluşturulacaksa, önce kadınlara eğitim verilmesi gerekiyor. Topluma şekil veren toplumu inşa eden anneler bu bilinçle çocuklarını büyütür, ancak toplumda bu şekilde bir çevre bilinci oluşturulabilinir. Bizler belediye eş başkanları olarak ve sivil toplum kuruluşları, bir bütün olarak daha başında bu işi sıkı tutmazsak, önlemleri almazsak, bunun gibi on tane kongre yapsak lafta kalır. Artık pratikte bir şeylerin yapılması gerekmektedir. Bu anlamıyla burada siyaset yapmayacağız. Hep beraber ilçemizi kentimizi güzelleştirmek için çaba sarf etmeliyiz. Başta hükümet ve yerel yönetimlerin bu konuda sorumlu davranmalıdır” dedi.
İpekyolu Belediyesi’nin kısa süre içerisinde katı atık konusunda yaptığı çalışmalarının sunumunu İpekyolu Belediyesi Çevre Mühendisi Şeref Sayın yaptı. Sayın, sunumuna çevre sorunlarına değinerek başladı. İlçe sınırları içerisinde var olan çevre sorunlarının çözümüne ilişkin yapılan çalışmaları anlatan Sayın, “Temizlik müdürlüğü, 1 İdari Müdür, 1 Çevre Mühendisi, 1 Koordinatör, 8 Ekip Amiri, 2 Sevk İdare Amiri ve ona bağlı 3 Kontrol Amirinden oluşmaktadır. Ayrıca 270 personel, 68 araç filomuzla ve 3 vardiya şeklinde temiz bir İpekyolu için 7/24 kesintisiz çalışmaktayız. Gerçekleştirmiş olduğumuz 1000 Adet çöp konteyner ve 2000 adet çöp bidonu ihalesi ile atıkların düzenli bir şekilde toplanmasını sağlamaktayız. Ayrıca 2014 yılı itibarıyla merkez mahallelerimizde poşetleme sistemi ile atıklarımızı toplamaktayız” dedi.


“ATIK YAĞ VE KATI ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜM SAĞLANIYOR”
Katı atıkların geri dönüşümüne yönelik ise “İpekyolu Belediyesi olarak Veger Geri Dönüşüm Firması ile 5 yıllık sözleşme imzalayarak oluşturduğunu ifade eden Sayın, Ambalaj Atıkları Yönetim Planımızı Bakanlığa sunmuş bulunmaktayız. Sınırlarımız dahilinde 10 hastane, 20 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve 1 tane Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) bulunmakta olup bu sağlık kuruluşlarından çıkan tıbbı atıklar Rohan Tıbbı Atık Bertaraf Tesisine gönderilmektedir. Lavabodan dökülen 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletmektedir ve yeraltı su kaynaklarına sızarak doğal yaşamın dengesini bozmaktadır. İpekyolu Belediyesi olarak oluşan atık yağlarımızın alıcı ortamlara verilmesini engellemek ve özellikle Van gölüne ulaşmasını önlemek amacıyla Kolza Atık Yağ firması ile protokol imzalamış bulunmaktayız. İlçemiz genelinde sağlıklı bir ortamda yaşama ve ekolojik çevre bilincinin oluşturulması şiarıyla öncelikli olarak ilköğretim okullarımızda olmak üzere site sakinlerine, kurum ve kuruluşlara eğitimler düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.

“HEDEF EKOLOJİK BİR KENT OLUŞTURMAK”
İpekyolu Belediyesinin hedeflerini sıralayan Sayın, “İlçesinin yaşam standardını yükseltecek çalışmalar yürütmek. Kısa vadede; kent temizliği ile ilgili tüm pratik sorunları aşmak, orta ve uzun vadede ise; kent genelinde ekolojik yapı oluşturmak. Toplumun tüm kesimlerine ulaşarak eğitsel, sosyal ve kültürel çalışmalar yapmak. Çalışmalarımızda yerelden yönetim perspektifi ve mahalle meclisleri ile birlikte çalışmak. Geri kazanım anlayışını halka aşılamak amacıyla afişler ve el ilanları bastırmak aynı zamanda basınla halka bilgi vermek. Egzoz gazı emisyonlarının denetimini sağlamak” ifadelerini kullandı.

Sayın’ın sunumun ardından program diğer belediyelerin sunumu ile devam etti.

Editör: Wan Haber