Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Van’a gelen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Double TreeBy Hilton Van Otel'de düzenlenen ‘Hedef 2023 Ortak Akıl Toplantısı’na katıldı. Burada sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Elitaş, Van’ın Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirterek, Van ekonomisinin bugününün ve yarınının konuşulacağı ortamda STK'ların fikirlerini çok değerli bulduğunu söyledi. Son derece kritik dönemlerden geçtiklerini ve hassas gelişmelerin yaşandığına şahitlik ettiklerini ifade eden Elitaş, “Bu dönemeci hızımızı kaybetmeden sağlam bir şekilde atlatırsak, önümüzdeki yıllara daha kararlı ve güçlü adımlarla yürüyeceğiz” dedi.

Türkiye’nin son 14 yılda ekonomik istikrar ve güvenin tesis edilmesiyle çok ciddi ilerlemeler kaydettiğini dile getiren Elitaş, “Ancak, bundan sonrası geçmiş dönemlerden daha çetin olacak. Hem küresel gelişmelerin etkileri, hem de ekonomimizin yapısal dönüşümü çerçevesinde çok daha fazla akıl yormamız gereken bir döneme girdik. Küresel arenada söz sahipliğini güçlendirmiş, genel eğilimleri belirleyen bir Türkiye’nin varlığı hepimizin gayretlerine bağlı. Şimdi, öncelikle son zamanlarda Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmelere değinmek, daha sonra Van ilimiz hakkında değerlendirmelerde bulunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Van açısından büyük önem taşıyan sınır ticaretine yeni karar ile kolaylıklar getirdiklerini belirten Bakan Elitaş, konuşmasına şöyle devam etti:

3-495.jpg

“Daha çok esnaf ve tacirimiz sınır ticareti yapabilsin diye 'sınır ticaretinden yararlanan ilde yerleşik olma' süresini 2 yıldan 1 yıla düşürdük. Sınır Ticareti Belgesi'nin süresini 1 yıldan 3 yıla, İthalat Uygunluk Belgesi'nin süresini de 45 günden 90 güne çıkardık. İthalat değer limitlerini eski düzenlemede belirtilen değerlerin yüzde 50’si oranında arttırdık ve komşu ülke bazında en fazla 150 milyon dolara kadar yükselttik. Esnaf ve tacirimizin bir ayda en fazla yapabileceği ithalat değerini 50 bin dolardan 75 bin dolara çıkardık. Bu kapsamda, İran’dan sınır ticareti çerçevesinde ithal edilebilecek değer Van için yıllık 52 milyon dolara kadarken, bu değeri 78 milyon dolara yükselttik. Bu sayede esnaf ve tacirimizin İran’dan sınır ticareti kapsamında daha fazla ticaret yapabilmesini sağladık. Sınır ticaretine bu kolaylıkları getirirken, bürokratik işlemleri azaltmayı, sınır ticaretinden yararlanabilme imkânlarını genişletmeyi de hedefliyoruz. Sınır ticareti sayesinde kapsam dâhilindeki sınır illerimizde ticari ve ekonomik hayatın canlandırılması için her türlü katkıyı sunmaya gayret edeceğiz. Van da sınır ticaretini en aktif kullanan illerimizden birisi. İlimizden 2015 yılında sınır ticareti kapsamında yaklaşık 10,3 milyon dolar ihracat ve 2,6 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi. Sınır ticareti kapsamında yapılan yeni düzenleme sayesinde Van’ın sınır ticareti kapsamındaki payının daha da artmasını diliyorum.”

Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti. 

Editör: Wan Haber