İlhan Siyahtaş

HDP de aday adaylık sürecinde sürpriz gelişmeler yaşanıyor. Halen yurtdışında bulunan Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal’ın Van’da HDP’nin 1.sıra adayı olacağına kesin gözüyle bakılırken, kadın aday adaylarına dair de sürpriz sayılacak isimlerden söz ediliyor. Remzi Kartal milletvekilliği adaylığı ile ilgili,  basında yer alan bir açıklanmasında  “Ben kendi başıma hareket eden bir şahıs değilim. Benim bir siyasal, örgütsel sorumluluğum, görevim var. Özgürlük hareketinin bir yöneticisi olarak dönüşümüz tamamen siyasal süreçle, müzakerelerle ilgili bir konudur. Önderliğimizin böyle bir çağrısı olursa ki bu atılması gereken bazı adımlara bağlıdır, şüphesiz biz de gereğini yerine getiririz”  demişti. 
 

Bu arda HDP’nin kadın adayları konusunda yeni bir karar aşamasında olduğu  ileri  sürüldü.  Karar göre kadın adaylarda “seçilmişler aday olamaz ilkesini” istisnai durumlar ilkesiyle bozacağı iddia edildi.   Kadın aday adayları arasında Muş-Bulanık ilçesi belediye eş başkanı Figen Yaşar’ın ismi geçiyor. Belediye eş başkanı olmadan önce Van BDP il eş başkanı görevinde bulunan Figen Yaşar, aday adayı olma konusunda bir talebinin olmadığını ancak “partimin vereceği hiçbir sorumluluktan kaçmayacağım” diyerek aday adaylığı için açık kapı bıraktı. Kadın aday adayları arasında Figen Yaşar, Gülcihan Şimşek, Nezahat Ergüneş,Semira Varlı ve Diba Keskin isimleri  kulislerde  konuşuluyor. ‘Dışarıdan bir kadın aday getirilmemesi durumunda, Yaşar’ın aday adayı olarak HDP çevrelerinde konuşuluyor.
 

Bulanık belediye eş başkanı Yaşar, söylemden haberdar olmadığını dile getirdi. 90’lı yıllarda Özgür Gündem Van bürosunda gazetecilik yapan yaşar,2011 depremi öncesinde de DTP ve sonrasında BDP yönetiminde yer almıştı. Erzurum Atatürk üniversitesi güzel sanatlar fakültesinde okurken okulu yarıda bırakıp gazeteciliğe başlayan yaşar evli ve üç çocuk annesidir. Yaşar’ın eşi gazeteci Naif Yaşar ise, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmayacağını, takdirin HDP yönetimi ve Van halkının olduğunu söyledi. HDP’de  adaylık isimleri  mart ayı başında kesinleşecek.

Editör: Wan Haber