Bakan Yazıcı, beraberindekilerle Van-Özalp karayolu üzerinde yapımı tamamlanan Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü binasının açılış törenine katıldı.


Burada konuşan Bakan Yazıcı, 2023 hedefleri arasında 500 milyar dolar ihracat ve 1 trilyon dolar dış ticaret hacmi hedeflenen bir Türkiye’de anahtar görev yapan kurumlardan birinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olduğunu söyledi. Yazıcı, “Bakanlığımız iç ticaret genel müdürlüğü, esnaf sanatkarlar, kooperatifler, tüketicinin korunması üniteleriyle iç ticaretin tamamını, gümrükler aracılığıyla dış ticaret şekillendiren kurumlardan biri. Önemli göreve sahip bakanlığın; kaliteli, zihni açık, çalışma ortamı itibarıyla sorun yaşanmayan mekanlara sahip olması gerekir. Doğu Anadolu Bölge Müdürlüğü bu vizyonun eseridir. Türkiye'nin değişimi sadece belli alanlarda değil. Türkiye her alanda gelişme yaşıyor. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan demir yolu taşımacılığına, sosyal politikalara, bakanlıkların hizmet ürettiği mekanlara kadar bir değişim var. Kentlerin çehresi değişiyor. Milletin verdiği görevi siyasi kadrolar olarak üstlenen Cumhuriyet hükümeti, kendine verilen yetkiyi ayrıcalık değil, hizmet edilecek yerler olarak görüyor. Onun için Başbakanımız hep, ‘Biz sizin hizmetkarınızız’ diyor. Milletin yetki verdiği yerler, oturarak zaman geçirilecek yerler değildir, ay başını bekleme yerleri hiç değildir. Çünkü orada sorumluğumuz var. Bulunduğunuz yerin düzeyi ne ise orada bütün performansınızı, kaliteli hizmet üretim vermeyi sağlamak için kullanmak zorundasınız. Becerinizi ortaya koyacaksınız, bu halka hizmet olarak dönecek. Onun karşısında kamu görevlisinin beklentisi bordro dediği evrakta kendisine öngördüğü rakam; bunun dışında bir beklentisi söz konusu olamaz. Göreve başladığımız günden bu yana hükümetimizin tamamı arkadaşlarımıza bunu söylüyoruz, etik kural ihlaline asla toleransımız yoktur. O alanda defosu alan arkadaşımıza toleransla bakmam. Herkes bulunduğu yerde birikimi kadar hizmet yapar. Hiç kimseden gücünün üstünde bir hizmet beklemiyoruz. Binalarımız çok kötüydü, hizmet etmeye müsait değildi. Bunun izin gümrüklerimizi yeniliyoruz. Bir taraftan da bakanlığımızı 2011 seçimlerinde yapılandırdık. Bölge müdürlükleri kurduk, bir tanesini de kapı olarak gördüğümüz Van'da kurmayı uygun gördük. Planlamayı depremden önce yaptık” dedi.


Bölge müdürlüğüne bağlı 10 il bulunduğunu ifade eden Yazıcı, “Buralarda hukuken açılışı yapılan ancak faal olmayan gümrük müdürlükleri var. Doğu'ya açılan en önemli kapılardan biri Kapıköy’dür. 2011 Mart ayında küçük araçların Kapıköy’den geçişlerine hizmet alanı genişletildi ama hedefimiz demir yolu taşımacılığını artırmak, aynı zamanda karayolu taşımacılığıyla ilgili araçların kapıdan giriş çıkışını sağlamak. Bu konuda da Türkiye olarak üzerimize düşeni yaptık. Dost kardeş ülke İran’la görüşmeler yaptık. Hemen Kapıköy’ün İran tarafından karayolunun uygun hale getirilmesi için. İnşallah yüksek düzeyli stratejik iş birliği toplantılarında bunları da görüşeceğiz. Diğer kapılarla ilgili konuları da görüşeceğiz. Hakkari Üzümlü ve Derecik Kapılarımız var. O kapıların sınır ticareti kapsamında işlevli hale gelmesi içinde hükümet olarak hukuksal süreçleri tamamlamış bulunmaktayız. Yer belirlemesi yapılacak ve üniteler kurulacak” diye konuştu.


Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Bakan Yazıcı, “Türkiye'de yıllardır ekonomik gücümüze, binlerce insanımızın hayatına mal olan, binlerce şehit verdiğimiz bir terör konusu vardı. Onunla alakalı bir çözüm süreci, kardeşlik projemiz devam ediyor. Özellikle yakın zamanda bu süreci sabote etmeyi hedefleyen bazı örnek uygulamaların yapıldığını görüyoruz. Hepimizin kazanımı olan sürece devam ederek kardeşliğin güçlendirilmesi hedefine varıncaya kadar gözlediğimiz bozucu tutumlara karşı irademizi belirli şekilde göstermeliyiz. Diyarbakır’daki anneler bunun örneğidir. Çocuğunu zorla alacaksın, dağa götüreceksin, hele bunlar 14 yaşlarında olacak. Bunu hangi vicdan kabul edebilir? Bu konuda hepimize büyük ödev düştüğü kanısındayım. Bu konuda hiç kimsenin ihmal etme, tolere etme lüksü olamaz, olmamalı. Bu konuda daha güçlü iradelere ihtiyaç var. Bu bizim Türkiye olarak hepimizin görevi” şeklinde konuştu.


Bakan Yazıcı, yaptığı konuşmanın ardından açılış kurdelesini keserek binayı gezdi. Sosyal tesis kısmında bulunan bilardo masasında bilardo da oynayan Yazıcı, ardından İran sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı’na geçti.

Editör: Wan Haber