Başlık parası geleneğinin, aileleri yıllardır zor durumda bıraktığını anlatan Aşiret üyesi Bahri Işık, gençlerin, başlık parası kazanmak için büyük şehirlere giderek güç şartlar altında çalışmaya mecbur kaldıklarını hatırlattı.

Van ve çevre il ve ilçelerde yaklaşık 10 bin üyesi bulunan Gevdan aşireti, düğünlerde uygulanan ve zaman zaman sıkıntılara yol açan bazı gelenekleri kaldırılması ardından, başlık parasının alınmadığı ilk düğün gerçekleşti.

Bahri ışık, gevdan aşiretinin bundan sonra başlık parası almayacağını belirterek, "Artık kızlarımız satılmasın, başlık parası alınmasın. Bazı gençler parası olmadığı için sevdiğiyle evlenemiyor. Bu ayıptır, günahtır" diye konuştu.

Işık, Oğlumuz için ne düşünüyorsak kızımız için de aynısını düşünmek zorundayız, bugün ben kızımı evlendiriyorum. başlık parası getirmişlerdi biz aşiretimizin önde gelenleriyle Şeyhmuz Ağa başta olmak üzere bu konuyu istişare ettik ve en doğru kararın başlık parasının kaldırılması olduğunu karar verdik. Uygulamanın ilk kez kendi düğünlerinde hayata geçtiğini, bunun diğer ailelere de örnek oluşturması gerektiğini altını çizdi. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz gençler ise bu kararı memniniyetle karşıladıklarını ifade ettiler. (VanEkspres)

Editör: Wan Haber