Gevaş ilçesindeki Abalı Kayak Tesisi’nde düzenlenen tatbikat gereği, çığ düşmesi sonucu biri yabancı uyruklu 4 snowboard sporcusunun riskli alanda kayak yaparken çığa maruz kaldığı bilgisi üzerine olay yerine AFAD ve UMKE personeli, kar motoru ve ambulanslar sevk edildi.

112 Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri’nin (UMKE) gerçeği aratmayan tatbikatı, alan belirleme ve güvenlik tedbirleri alındıktan sonra, yapılan müdahale sonucu yaralıların kurtarılarak ambulansa hastaneye sevk edilmesiyle tamamlandı. Tatbikatta özellikle ‘Naz’ isimli canlı arama köpeğinin kısa sürede çığ altında kalan yaralıya ulaşması, herkes tarafından alkışlandı.

Tatbikat sonrasında bir açıklamada bulunan AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar, tatbikatın amacının bölgenin ve özellikle ilin herhangi bir bölgesinde meydana gelebilecek çığ felaketi sonrasında arama ve kurtarma faaliyetlerinin kesintiye uğramadan verilmesini sağlamak odluğunu belirterek, “Tatbikatta yer alan her birimin görevlerini önceden belirleyerek eğitimlerini vermek ve birimler arasında iyi bir organizasyon sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmanın; mesleki eğitim alanında ve arama kurtarma konusunda eğitim almak için işe gönül veren herkese rehber olmasını temenni ediyorum” dedi.

Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Necati Sever ise, kış mevsiminin sert ve kar yağışının bol olduğu bir bölgede yaşadıklarını belirterek, zaman zaman çığ olaylarıyla karşılaştıklarını söyledi. Çığa maruz kalan vatandaşların hızlı ve yerinde müdahale ile kurtarmanın önemine değinen Sever, “Tatbikatımızda arama kurtarma tekniği içerisinde özellikle LİFE BİBLE (Yaşam sinyali) cihazının ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Çünkü çığa maruz kalan vatandaşın yaşam süresi 30-35 dakikadır. Life Bible cihazı eğer kazazedenin üzerinde varsa ve verici konumundaysa, hızlı müdahale edilip havasız kalmadan alıcı konumundaki kişi veya kurtarıcı tarafından kazazede bulunarak hava alması sağlanılır” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber