Organize Sanayi Bölgesi Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuara Van Valisi İbrahim Taşyapan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, kamu kurum amirleri, firma yetkilileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler’in teşekkür konuşmasının ardından kürsüye çıkan Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van’ın tarım ve hayvancılık ili olduğuna değinerek, kentin büyük bir kısmının meralardan oluştuğunu söyledi. Mevcut meraların binlerce, milyonlarca hayvanı doyuracak kapasitede ve genişlikte olduğunu belirten Vali Taşyapan, “Artık hayvancılığı anadan, dededen gördüğümüz geleneksel usullerle yapmamalıyız. Yaparsak da dünya fiyatlarıyla ve bu işi yapan ülkelerle rekabet edemeyiz. Bugün dünyadaki et fiyatları, süt fiyatları ve çağın hayvan fiyatları ile rekabet edemiyorsak burada bir yanlışımız var demektir. Bunları gerektiği gibi, teknolojiye uygun yapmalıyız. Bugün dünyada çok büyük hayvancılık ve tarım fuarları yapılmaktadır. Bu fuarlarda yapılan bütün hareketlerin, bütün üretimlerin artık mekanizasyona girdiğini ve insanların bilim alanından çok yüksek verimler elde ettiğini görüyoruz. Bunları kendi ilimizde müşterilerimize, üretim alanlarımıza taşıyabilirsek, bizlerde onlarla rekabet edecek seviyeye geleceğiz. Onun için fuarlar çok önemli kuruluşlardır” dedi.


Fuarların amacının sadece hayvancılık yapacak olanlara, tarımla uğraşanlara yenilikleri göstermek olmadığını dile getiren Taşyapan, fuarcılığın bir sektör olduğunu ve bu sektörün diğer tüm sektörlere yayılabilmesi halinde fayda sağlanılacağını söyledi.


Açıklamalarında huzur ve barışın önemine de değinen Vali Taşyapan, “Bölgemizin başta huzura ihtiyacı vardır. Bu huzurda inşallah sağlanmıştır ve kalıcı bir şekilde sağlanacaktır. Bütün temennimiz, çalışmalarımızda bu yöndedir. Huzur ve güvenliğin olmadığı bir yere yatırımcı da gelmez. Huzur olmayan yerde ticaret olmaz, sanayi olmaz, kalkınma olmaz. Onun için huzurumuza, barışımıza sahip çıkmalı, bunun arkasında durmalı ve bunun devamı içinde çaba göstermeliyiz. Bu anlamda fuar merkezimizi ilimize kazandıran Kalkınma Bakanımıza ve ilimize gelen 75 firma yetkilisine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ise, Van’ın Türkiye ortalamasının üstünde bir meraya sahip olduğunu ve kentin coğrafi yapısının da tarım ve hayvancılığa çok elverişli olduğunu söyledi. Tüm bu olanaklara rağmen geçmişte yaşanılan bazı politik süreçlerin yanlış yürütülmesinden kaynaklı olarak potansiyeli yakalayamadıklarını ifade eden Kaya, “Kentimizin ekonomisinin canlanması, yatırımın teşvik edilmesi için toplantılar yapıyoruz. Ama bunların hayata geçirilmesi için bizim toplumsal bir barışa ihtiyaç duyduğumuzu vurgulamamız gerekiyor. Hepimiz tarıma, hayvancılığa katkı sunacağız, ama en büyük yatırımımız barış ve demokrasi olmalıdır. Eğer biz bunu başarırsak, ortak bir çatı altında, barış içerisinde huzurlu bir şekilde yaşamayı başarırsak bunun akabinde yatırımda gelecektir. Bu anlamda barışa ve demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.


Daha önce düzenlenen en güzel buzağı yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile devam eden tören, açılış kurdelesinin kesilmesi ve fuarın gezilmesi ile sona erdi.

Editör: Wan Haber