Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından bu yıl ikinci gerçekleştirilecek olan Axtamara Film Günleri kapılarını sinemaseverlere açıyor. 10 ve 15 Kasım tarihleri arasında “Binbir renk için varız” şiarıyla düzenlenecek olan film günlerinde kent halkı sinema ile buluşturulacak. Van’ın renkli ve çeşitli kültürünün buluşacağı film günlerinde, konserlerin ve atölyelerin yer aldığı zengin bir program ile kent halkına ev sahipliğini yapacak. Yine endüstriyel sinema dağıtım ağı içerisinde gösterim olanağı bulamayan, fastfood kültüre karşı alternatif duruşu olan, direnişleri anlatan ve umut vaadeden birçok kısa film, belgesel film, uzun metraj filmler de festivalde yer alacak.

Bağımsız sinema üretimlerinin, geniş bir seyirci kitlesi ile buluşturmanın hedeflendiği bir mecra olarak değerlendirilen film günlerinde, sinemanın yaşama şahitlik ettiği fikri ön plana çıkacak. Etkinlikler kapsamında Yaşar Kemal adına 3 gün sürecek bir öykü atölyesinin yanı sıra film günlerinin açılışı Rojava’da DAİŞ çeteleri ile mücadele eden YPJ’li kadınların gündelik yaşamlarının anlatıldığı “Nujîn” belgeseli ile yapılacak. Gösterimler süresince yönetmen ve oyuncuların da izleyici ile birlikte olacağı etkinlikler kapsamında, Akdamar Adası’na gezi düzenlenecek. Axtamara Film Günleri’nin farklı din, inanç, dillerin ve renklerin daha özgür bir şekilde yaşayacağı felsefesi ile hayata geçecek.

Film günleri kapsamında kent merkezinde Nuda Kültür ve Sanat Merkezi, Eğitim-Sen Toplantı Salonu, Rojin Kadın Yaşam Merkezi, Berivan Kültür ve Sanat Merkezi, kentin değişik mahallerinin yanı sıra Özalp, Çatak ve Gürpınar’da filmler seyirci ile buluşacak. Film günleri kapsamında Kobanê, Bakur, Okul, Bark, Bulantı gibi çok sayıda ünlü yapımın yer aldığı belgesel-film, uzun metrajlı filmler ilk kez izleyici ile buluşacak.

 

Editör: Wan Haber