Vanlı esnaflar her geçen gün artan ekonomik krizler nedeniyle müşterilerin alışveriş yapmadığını belirttiler. Van esnafı, alışverişin az olmasını, piyasalarda genel sıkıntılara bağladıklarını belirttiler. Van’ın en işlek yerlerinden olan Avrupa Halk Pazarında koridorların boş olduğu görülürken, burada doğru dürüst geçenin dahi olmadığı kameralarımıza yansıyor. Daha önceki yıllarda esnafın durumunun çok iyi olduğunu söyleyen esnaf, Vanlı iş adamlarının Batı’da yatırım yaptıklarından şikayetçi. İş adamlarından ekonominin canlanması için kente yatırım yapılmasını isteyen esnaf, büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdiler. 

“VANLI İŞ ADAMLARI BATI’YA YATIRIM YAPIYOR”
Avrupa Halk Pazarı'nda çalışan esnaf, “Burada mesela iş yok. Kimse kirasını ödeyemiyor. Baktığınız zaman şu an tıklım tıklım olması gerekirken şu anda bir kişi bile bulamıyoruz. Satış yapamıyoruz. Bayağı bir sıkıntı yaşıyoruz. Bizim insanlar ekonomik açıdan bayağı bir düşmüş geride kalmış durumda” dedi. 

Yunus Ataman, Van da işsizliğin olduğunu söyleyerek, göç olaylarıyla birlikte Van’da işsizliğin arttığını açıkladı. Van’a artık eskisi gibi yatırımın da yapılmadığını belirten Ataman, ”Vanlı iş adamları genelde Batıda yatırım yapıyorlar. Zaten kendi memleketimizin iş adamları buraya yatırım yaparsa memleketimizin iş sorunu yüzde 90 çözülür. Bu bize de yansıyor, halka da yansıyor. Esnafa da yansıyor. İnşallah düzelir. İnşallah bizim Van halkı olarak temennimiz Vanlı iş adamlarımızın Van’a yatırım yapması ve bu iş sorununa bir çözüm bulmasıdır” diye konuştu.

Terzi, Ender İnal da, “İşsizlik bizim kendi işimizi etkiliyor. İşsizlik olduğu zaman bizi de etkiliyor. Çünkü iş olmadığı zaman millet gelip alışveriş yapmıyor, iş yaptırmıyor. Bunun bize etkisi var. İşsizliği azalmak için buraya yatırımlar yapılması lazım. İş adamlarının Van’a, Doğu’ya yatırımlar yapması lazım” açıklamasını yaptı. 

Ayakkabı satıcısı Fikret Şen ise, işsizliğin herkesi etkilediğini dile getirerek,”Gönül isterdi ki şu andaki olaylar olmasın. Vanlı iş adamları Van’da yatırım yapsın. Ama bu olaylardan dolayı maalesef bir yıldır iş yapamaz hale geldik. Kiramızı ödeyemez hale geldik. Komşularımız zaten hepsi perişan. İş yapamıyoruz. Bu olaylar bitse de rahat bir hayata kavuşsak. Güzel günler görsek. Keşke daha 2 yıl önceki çözüm sürecine dönülebilse de yine eskisi gibi ticaret canlansa, ticaret yapsak, para kazansak. Şu anda işçi çalıştıramıyorum. Ancak zar zor kendi geçimimi sağlıyorum. Şu anda bu olaylar olmasaydı kendi geçimimizi yapardık. Gerekirse sigortalı işçi tutardık” ifadelerini kullandı. (Yunus Örki / İslam Düzenci - Merkür Haber)

Editör: Wan Haber