Bölge Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre; Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Van'da da görme engellilerin karşıdan karşıya geçmelerini kolaylaştırmak için trafik lambalarının bulunduğu bölümlere sesli sinyalizasyon sistemi kuruldu.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri, ilk sesli sinyalizasyon sistemini beşyol mevkiindeki trafik lambalarının bulunduğu noktalara yerleştirdi.
Beşyol mevkiinde hayata geçirilen sesli sinyalizasyon sisteminin görme engellilerin günlük yaşamını kolaylaştıracağını belirtildi.  Engelliler bu sistem ile birlikte bir görme engellinin karşıdan karşıya geçmek için birini beklemek durumunda kalmayacağını ifade etti.

 

Bu sistemin yapılmasıyla görme engellilerin trafikte daha kolay hareket edebileceğini kaydeden bazı görme engellileri, "Görme engelli arkadaşımız yolun karşısına geçmek istediklerinde zor anlar yaşıyordu. Akan trafikte tehlikelerle karşı karşıya kalıyorlardı. Bundan sonra sistem, ışığın rengine göre ses çıkararak engelli kardeşlerimizi uyaracak. Hayat artık daha kolay ve daha anlamlı olacak. Bu çalışma bizim için çok önemliydi. Biz bu konuda emeğe geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
 

Görme engellilerin yollarda bağımsız olarak yürüyebilmesi ve kavşaklarda karşıdan karşıya geçebilmesi için başlatılan uygulamada, seslendirilen sinyalizasyon lambalarında görmeyen vatandaşlara ışığın rengi söyleniyor.

Editör: Wan Haber