Soydan Kavşağı’nda bir araya gelen onlarca engelli Cumhuriyet Caddesi üzerinden Van Valiliği’ne kadar yürüdü. Valilik bahçesinde Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması ile başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törende açılış konuşmasını yapan Bedensel Engelliler Derneği Van Şube Başkanı Abidin Kasapoğlu, 16 yıldır bu toplumun içinde olduğunu ve bir gün olsun bir olaya karışmadıklarını belirtti. Engellilerin toplumun gülü ve süsü olduğunu söyledi.

Konuşmalarında yaşanılan sıkıntılara değinen Kasapoğlu, “Avrupa ülkelerinde bir engelli eğer durakta bekliyorsa o güzergahtan geçen özel veya resmi araçlar mutlaka o engelliyi alıp gideceği yere bırakır. Maalesef bizim burada engelli caddede duruyor, halk otobüsü almıyor, minibüs almıyor. Ayrıca alıp nereye bindirecek. Çünkü araç tıklım tıklım geliyor. Bu konuda yetkililerden ricamız araçlar kontrol edilsin. Ayrıca Avrupa ülkelerine gittiğinizde ‘Niye bu kadar engelli var?’ dersiniz. Ama öyle değil. Onlarda engellilerin hepsi dışarıdadır. Çünkü fiziki engelleri çözmüşler. Maalesef bizde fiziki engeller çözülmemiş ve bu fiziki engellerden dolayı engellilerimiz dışarıya çıkamıyor ve çıkmadıkları içinde üzülüyorlar. Bizim yetkililerden tek isteğimiz rampalar, fiziki engeller ve asansörlerin bizlere uygun şekilde yapılmasıdır” dedi.


Açıklamalarında özellikle kurum amirlerine sitemde bulunan Kasapoğlu, “O kadar kurum amirlerine davetiyeler gönderdik. Yılda bir gün olsa bile bizim için engelliler için gelsinler. Bu insanlardaki sevgiyi ve şefkati görsünler” şeklinde konuştu.


Törende bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şinasi Erol ise ilde meydana gelen depremler nedeniyle kurumsal anlamda alt yapıda sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, “Bu sıkıntıları toparlamaya çalıştık. Bu konuda dernek başkanlarımızla ve kurum amirlerimizle bir araya geldik ve nihayetinde ortak hareket etmemiz noktasında birleştik. Bu programda müşterek iş yapmanın ilk ürünüdür” dedi.


Tören bitiminde engelliler adına bir konuşma yapan bedensel engelli Meltem Tarhan da, kendileri için önemli olan sadece yılın bir günü değil her zaman hatırlanmaları olduğunu vurgulayarak, yaşadıkları sıkıntılara değindi. Tarhan, “Kaldırımlar olsun, rampalar olsun, merdivenler olsun özellikle resmi kurumlar olsun bir yere gittiğimizde merdivenlerden çıkamıyoruz. Arkadaşlarımızla rahat bir şekilde dışarıya çıkıp bir kafeye gidemiyoruz. Çünkü rampalar ve yollar bizim için engeldir. Bizim için en büyük engel bu” şeklinde konuştu.

Tören, folklor gösterimi ile sona erdi.

Editör: Wan Haber