Ekonomisi hayvancılık üzerine kurulu olan ancak hayvancılık sektörünün de son derece kısır bir süreç yaşadığı Van'da gözlerin çevrildiği turizimde de beklenen atılımın bir türlü gerçekleşememesi kent ekonomisinin diblerde gezmesine neden oluyor. 2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından ekonomik olarak daha da zor bir sürece giren Van'da esnaflar adeta kan ağlıyor. İş yapamamaktan şikayetçi olan esnaflar ekonomik anlamda kötü bir yılı geride bıraktıklarını belirtirken, yeni yıldan da çok fazla umutlu olmadıklarını söylüyor. Esnaf temsilcileri de kent ekonomisinin düzlüğe çıkabilmesi için yapılması gerekenleri kısaca özetledi.
 

ŞAHİN: İTHALAT - İHRACAAT AĞIMIZI GENİŞLETMELİYİZ
Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin; "2014 yılında Van ekonomisi ciddi anlamda durgun ve kötü geçti. Bunun da en önemli nedeni siyasi krizler, bölgeye bakış ve en önemlisi de siyasi istikrarsızlıktır. 2015 yılında durağan ekonominin atağa geçmesi gerekiyor. Bu da yine siyasi istikrarla başarılabilir. Van kalkınmaya müsait bir ildir. Van'ın coğrafi konumuna bakıldığında bölge illeri içerinde yatırıma en açık illerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle komşu ülkelerle ticari antlaşmalar yaparak ihracat ve ithalat pazar ağımızı genişletmeliyiz. Burada da en önem arz eden konulardan biri de sınır kapılarıdır. Sınır kapıları bu kentin kalkınması için en önemli çözüm yollarından biridir. Ayrıca yaklaşan genel seçimler öncesi milletvekili adayı olacaklar toplumun, kentin sorunlarını bilen insanlar olmalılar ki 2015 yılı istediğimiz gibi geçsin."
 

IRAK: GİRİŞİMCİLERİN SAHAYA İNDİRİLMESİ GEREKİYOR
VOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak; "Kalkınmada geri kalmış olan ilimiz işsizliğin de tavan yaptığı illerden biri haline gelmiştir. Yatırımın yetersizliği ve 2011'de yaşanan depremin etkisiyle 2014 yılı da ekonomi yönünden beklentilere cevap verebilen bir yıl olamamıştır. 

Bölgenin en önemli illerinden biri olan Van'ın kalkınabilmesi için girişimcilerin sahaya indirilmesi ve sermaye ile beyin göçünün önüne geçilmesi gerekir. Ayrıca bölgeye özel teşviklere acil ihtiyaç var. Bir işin nasıl olmayacağı değil, nasıl olacağını söyleyen, yol açan yönetici, idareci ve milletvekillerine ihtiyaç var."

 

ALPASLAN: YATIRIMCILARIN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ
Van ESOB Başkanı Faruk Alpaslan; "Dünyada yaşanan ekonomik krizler ve Ortadoğu'da yaşanan savaşlar ister istemez ekonomimizi olumsuz etkiledi ve üretimin, yatırımın önüne geçti. Ancak 2011 yılında yaşanan depremden sonra 2014 yılında kentimiz ekonomik yönden biraz daha toparlandı diyebiliriz. Ama yine de 2014 yılı ekonomik yönden beklentilerimize tam olarak cevap vermedi. 
2015 yılından umutluyuz. Van'a gelecek yatırımcıların önünü açmalıyız, gereken ne kolaylılar varsa yatırımcıya sunmalıyız. Artık üreten ve sanayiye dayalı bir il olmalıyız. Komşu ülkelerin pazarını da çok iyi değerlendirmeliyiz. Bence Van kabuğunu kırdı. Her geçen gün ekonomimiz iyi yöne gidecek. Çünkü insanlarımız artık daha bilinçli ticaret yapıyor. Bunun yanı sıra küçük esnaflarımıza da sahip çıkarak ekonomimizi iyileştirebiliriz."

 

TAKVA: İNSAN VARSA UMUT DA VARDIR
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva: "2014 yılında kent ekonomisi beklentilerimize cevap vermedi. Özellikle sınır kapısı çalışmalarımız sonuçlandırılamadı ve vergi telkini ile ilgili çalışmalarımız önemli bir aşamaya gelmesine rağmen bir netice alamadık. 
Borçlanarak yerel ekonomimizi düzeltmeye çalıştık. Bu da 2014 yılında kent ekonomisini çıkmaza götürdü. 2015 yılından ise beklentilerimiz büyük. Yarım kalan ya da hala yapılmayan kamu yatırımlarının biran önce yapılması gerekir. 

İnsan varsa umut da vardır. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ekonomiyi siyasetin gölgesinden kurtararak çözüm yollarını aramalıyız. Ayrıca uluslararası ticaretimizi geliştirme adına birçok çalışma yürütüyoruz."

 

ÖZDEK: VAN KABUĞUNU KIRMALIDIR
Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek; “2014 yılında Van ekonomisi ciddi bir kaos yaşadı. 
2015 yılında ise beklentimiz büyük. Kent ekonomisini tekrar kalkındırabilmek için sınır ticaretini canlandırmamız gerekir. Ayrıca kente yeni yatırımcıları getirmek için elbirliğiyle çalışmalıyız.
2015 yılında Van artık kabuğunu kırmalıdır.”

Fazıl Erüş - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber