Haber: Fazıl ERÜŞ / WanHaber.com ÖZEL

Van'daki hastanelerde yaşanan doktor sıkıntısı ciddi boyutlara ulaştı. Hemen hemen her branşta doktor sıkıntısı yaşanırken özellikle kadın doğum ve çocuk hastalıkları ile çocuk yan dallarında yaşanan sıkıntı vatandaşları mağdur ettiği belirtiliyor. Öte yandan İl ve ilçelerden gelen hastalar tedavi olmak için günlerce sıranın kendilerine gelmesini beklerken birçok hasta da randevu alamadığını iddia ediyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz SES Van Şube Eş Başkanı Cengiz Paycu doktor sıkıntısı yaşadığını doğrularken, doktorların ve sağlık personellerinin Van'dan gitmek için birbirleriyle yarıştığını söyledi. Yetkililere seslenen Paycu, “Buna biri dur demelidir. Yoksa durum vahim''ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz aylarda açılışı gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk akıllı hastanesi başta olmak üzere Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde bazı branşlarda ciddi anlamda doktor sıkıntısı yaşanıyor. Doktor sıkıntısı nedeniyle hastalar istediği gibi muayene olamazken İl ve ilçelerden gelen hastalar tedavi olmak için günlerce sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Nüfusu bir milyonu aşkın olan Van'da doktor sıkıntısı çözüm beklerken, konuyla ilgili görüştüğümüz SES Van Şube Eş Başkanı Cengiz Paycu önemli bir iddiada bulundu. Paycu, hastane yöneticilerine yüklenirken, doktorların ve sağlık personellerinin Van'dan gitmek için birbirileri ile yarıştığını öne sürdü. Yetkililere çağrıda bulunan Paycu, mecburi hizmet dışında doktorları kentte tutamadıklarını söyledi. Geçtiğimiz aylarda açılışı gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk akıllı hastanesini de eleştiren Paycu, böyle bir tesisin açılmasına sevindiklerini ancak personel eksikliği nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

"DOKTOR YOK"

Doktor sıkıntısının artık çözüme kavuşması gerektiğini belirten Paycu,"Büyük bir reklam ve şahşahalı medya desteği ile Türkiye’de ilk ve tek akıllı hastane sloganı ile Kadın Doğum ve çocuk hastalıkları ile Kalp damarı hastalıkları hastanesi açıldı. Depremden sonra böyle bir hastanenin açılması uzun sürse de önemsiyoruz. Hastanenin açılması yetmiyor. Çünkü hastanede yoğun bakım sıkıntısı hala devam ediyor. Personel yetersizliği var. Personel ataması yapılacağı sözü verilmişti. Ancak hastane açıldıktan sonra böyle bir şey göremedik. Eski hastanelerdeki kadro buraya taşındı. Bu kadro da bu hastanenin ancak yüzde 40’ını karşılıyor. O nedenle ilk ve tek akıllı hastanede uzman hekim sıkıntısı ve diğer sağlık personelleri sıkıntısı var"dedi.

"VAN'DA ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR"

Doktorların ve sağlık personellerinin Van'dan gitmek için bir birleriyle yarıştığını iddia eden Paycu, şu şekilde konuştu:
"İdari baskılar ve merkezi politikadaki yanlışlar yüzünden doktorlar Van’da çalışmak istemiyor. Yetişen kadın doğum hekimi az olduğundan Van’a yeterince kadın doğum uzmanı atanamıyor. O nedenle ciddi anlamda bu branşta sıkıntı ile karşı karşıyayız. Bunun bir çözüme kavuşması gerekir. Doğurganlık oranının fazla olduğu bu kente ayrımcılık yapılmalı, kadın doğum uzmanı arttırılmalıdır. Çünkü Doğum ayrıcalıklı bir hastalık ve en az 10 dakika muayene edilmesi gereken bir durum. Çünkü doğum hastası diğer hastalara benzemez. Hastanın mahremiyetine önem vermek zorundayız. Ayrıca şikâyetlerini dikkatlice dinlemeliyiz. Buna benzer birçok teknik ayrıntılar var. Ancak doktor sıkıntısı nedeniyle hastalarımızı 3-4 dakika muayene edebiliyoruz. Bir hasta diğerinden 1 ya da 2 dakika fazla muayene olduğunda ise sırada bekleyen hastalar ile doktorlar arasında tartışmaya neden oluyor."

"DOKTORLAR GÜN SAYIYOR"

İdarecileri sert bir dille eleştiren Paycu, şunları söyledi:
"Yereldeki sıkıntılarda doktorların burada kalmasını etkiliyor. Mecburi hizmet dışında doktorları burada tutmayı başaramıyoruz. Doktorun beraber çalıştığı personel eksikliği onun iş yükünü arttırıyor. Her an şiddet olayı ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu da yetmezmiş gibi idareci baskısı var. Van’da bu sıkıntı maalesef bir türlü çözülemiyor. Doktorlar gün sayıyor. Mecburi hizmet bittiğinde gidiyor. Van’a atanan idareciler tam donanım idareci vasfına sahip değiller. Kadın ve Doğum Hastanesi çok büyük bir sorun. Hastane açıldıktan sonra uzun süre idareci ataması yapılmadı. Bir hastane yöneticisi için 5-6 liste dolaştı. Herkesin elinde bir liste var duyumlarını alıyorduk. Herkes birbirinin ayağını kaydırma peşinde. O nedenle çok iyi idareci yerine siyaseten çok güçlü idareciler atanıyor. İdareci baskıları doktorların moralini bozuyor, çalışma performansını da etkiliyor. Aynı sıkıntılar Van’ın ilçelerinde de var. Erciş hariç neredeyse hiçbir ilçemizde kadın doğum uzmanı yok. Oradaki hastalarda merkeze gelmek zorunda kalıyor. Bir doktor mecburi hizmet dışında da 3 yıl çalışsın ki atanan doktorlarla birlikte doktor sayısı artsın. "

İDARECİLER LİYAKATLİ OLMALI

Doktorların büyük özveri ile çalıştıklarına dikkat çeken Paycu, "Kadın Doğum Uzmanları çok hastaya baktığı için, yoruluyorlar ve iş performansları aynı şekilde düşebiliyor. Hekim bazen ameliyatta hastayı doğum ettiremeyecek şekle geliyor. Hekimler büyük özveri ile çalışıyorlar. Ama neticede onlar da insan ve yoruluyorlar. Az poliklinik olunca bir doktor çok hastaya bakmak zorunda kalabiliyor. Gözden bazı ayrıntılar kaçabiliyor. O nedenle doktor sıkıntısı yaşanan branşlarda fazla hekim mezun edilmeli. Yerel sıkıntılar aşılmalı. Yereldeki idareciler liyakatli olmalı. Ben her şeyi bilirim mantığından uzak durulmalı “şeklinde konuştu.

"DURUM VAHİM"

Paycu, son olarak şunları kaydetti:
"Van'dan gitmek için sağlık personelleri birbiri ile yarışıyor. Her branşta bu durum aynı. Bunun sebebi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği sistemine geçiş ve o sistemle birlikte idareci sorunlardan kaynaklanıyor. Yeni genel sekreterin bir günahı yok. Onla da iletişim halindeyiz. Van Büyükşehir olan iller arasında hem sağlık hem tesis sayısı anlamında sonuncu sıradadır diyebilirim. Bu vahim bir durumdur. O nedenle idareciler liyakatli olmalıdır. Bunun da en iyi yöntemi hep savunduğumuz personel kendi idarecisini seçsin yönetimidir. Atama yöntemine karşıyız. Atama ile gelenlerin çok liyakatli olduklarına inanmıyorum. Baskı ile sağlık sistemi yürümez. Zaten sağlık sektörünün durumu ortada. İdareci üzerinden sağlık personeli bu kentten gidiyorsa o idareci cezalandırılmalıdır. Yoksa bu kentte hep bu sıkıntıyı yaşarız."

Editör: Wan Haber