Bir otelde düzenlenen seminerde konuşan VANTED Başkanı Sinan Üzümcü, seminerdeki amaçlarının depremin etkilerinin en aza indirilmesi için yapılacak çalışmaları değerlendirmek olduğunu söyledi. Üzümcü, “Teknik elemanlar olarak üzerimize düşen birinci ödev depremin etkilerini en aza indirecek tedbirleri geliştirmek ve uygulamaları sağlamaktır. Japonya’da en şiddetli depremlere dayanıklı yapılarda yaşamaya başlayan Japon halkı günlük yaşamına devam ediyor. Bizim de hayalimiz Van ve Türkiye için de aynıdır” dedi.


Van Vali Yardımcısı Atay Uslu ise Türkiye olarak artık kriz yönetiminden risk yönetimine geçmesi gerektiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesinin bir risk yönetim projesi olduğunu aktaran Uslu, Van’da depremin ardından köylerde yaptıkları konutlarla bir köysel dönüşümün yaşandığına dikkat çekti.


Depremde zor günler geçirdiklerini ancak hiçbir zaman kendilerini yalnız bırakmayan Başbakan Erdoğan ve Bakanların desteği ile zor günleri geride bıraktıklarını anlatan Uslu, “Depremin ardından Van’da alt yapı ve üst yapıların tamamı gözden geçirildi. Van’ın ekonomisine büyük katkılar sağlandı. Bunu neye göre söylüyoruz. Depremin ardından Van’ın nüfusu arttı. Van’ın mevduat oranı arttı. Hem de Türkiye’de en çok artan il oldu” ifadelerini kullandı.


Depremlerden sonra büyük acıların yaşanmaması için teknik ekiplere büyük sorumluluk düştüğünü aktaran Uslu, "Depremden önce tedbir almazsanız, depremin ardından ne yaparsanız yapın altından kalkamazsınız. Deprem sizi yönetir. Köylerde 9 bin ev yapıyoruz. Bu evlerin yaparken köylülere bırakmadık. Ancak onların istediği şekilde projeleri hazırlayarak, teknik ekiplerin kontrolünde yaptık" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Salih Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı seminerde Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen uzman öğretim üyeleri katıldı. İlk sunumunu yapan İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülmustafa Şen, deprem, deprem dalgaları, depremlerin oluşumları, sarsıntı şekilleri, Türkiye’de ve Van’da deprem gerçeği konulu bir sunum gerçekleştirdi. Diğer katılımcılarında sunumlarının ardından karşılıklı soru ve cevaplarla devam etti.

Editör: Wan Haber