Van'da faaliyet gösteren Anka Kültür Merkezi, sürdürdüğü kültür-sanat çalışmaları kapsamında ANKA Merkezi´nde Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında´dengbêjler gecesi´ düzenledi. 

Kültür Merkezi´nce düzenlenen gece Moderatör Mam Eziz eşliğinde Dengbej İsmail Seyranoğlu, Mihemed Emin  katıldı. 

Gece dengbejler, seslendirdikleri ezgilerle vatandaşların beğenisini toplarken Ramazan etkinlikleri kapsamında Anka Kültür Merkezinde gece geç saatlere kadar sürdü. 

3-20190519122946.jpg

5 bin yıllık geçmişi olan DENGBEJ'LİK

Van'da 19 yıldır faaliyet yürüten Anka Kültür Sanat Merkezi  başkanı Necdet Bayat "Dengbej, stranlarını söyleyen anlamına geliyor. (Deng) 'ses' (bej) 'söylemek' anlamına gelir. 

Dengbejliğin bu coğrafyada 5 bin yıllık bir geçmişi var. Bugüne kadar binlerce stranı, destanı, hikayeyi, hiçbir eğitim almadan ezberleyerek, günümüze kadar getirebilmişler. Bu coğrafyada yaşayan Ermeniler, Keldaniler, Süryaniler, Araplar da Kürtçe Denbejlik etmiş." dedi. 

4-953.jpg

Bayat "Dengbejlik bir kültürdür, bunun içinde yaşanmış aşklar ve acılar var. Bizler, dedelerimizden ve babalarımızdan kalan bu mirası yaşatmaya çalışıyoruz" 

Van'ın ve bölgenin eski kültür ve tarihini gün yüzüne çıkararak dünyayla paylaşmak istiyoruz." diyerek sözlerini noktaladı. (Kaynak:vanekspres)

Editör: Wan Haber