Beş Yol Kavşağı’nda bir araya gelen çok sayıda kişi Sıhke Caddesi’nden mitingin yapılacağı Altaylı Parkı’na doğru yürüdü. Miting alanı girişinde güvenlik güçleri ile bazı partililer arasında olaylar çıktı. Polisin müdahalesi ve tertip komitesinin araya girmesi ile olaylar daha da büyümeden yatıştırıldı. Tertip Komitesi Başkanı Ömer Işık’ın açılış konuşması ile başlayan mitingde Barış Anneleri adına Emine Deniz, Din Adamları Derneği’nden Muğdat Mirekoğlu ve BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar kalabalığa Kürtçe seslendi. Daha sonra BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, ülkede devam eden çözüm sürecine değindi. Sürecin onurlu bir barışa dönüşe bilmesi için hükümetin bir an evvel bazı adımları acilen atması gerektiğini vurgulayan Buldan, “Barış sürecinde 1 Eylül tarihinden bahsetmiştik, 15 Ekim tarihinden bahsetmiştik Niyet sadece tarihleri ifade etmek değildir. Niyet, gerçek bir barış ortamını sağlamaktır. Gerçek bir barışı, onurlu bir barışı, bu coğrafyaya getirmektir. Çabalarımız, mücadelemiz bunun içindir” dedi.


Hükümetin bir paketten bahsettiğini ancak bu paketin içeriğinden haberlerinin olmadığını ifade eden Buldan, sürecin ikinci adımına geldiklerini hatırlattı. Buldan, “Biz barış sürecinin ikinci aşamasına yönelik yapılması gerekenleri 25 maddeden oluşan bir paket halinde hükümete sunduk. Bu paketin içerisinde Kürt halkının tüm talepleri yer alıyor. Demokrasi, barış, adalet ve hukuk. Hepsi o paketin içerisinde var. Paketin içerisinde TDK’nın kaldırılması, TCK ve Anayasada yapılması gereken değişiklikler ve yine kadınlarımızı ve gençlerimizi ilgilendiren çok büyük değişiklikler bulunuyor ama bu paket, AK Parti hükümeti tarafından kabul edilir mi, edilmez mi bunu bilmiyoruz” şeklinde konuştu.


Buldan, ayrıca ana dilde eğitimin bu ülkeyi bölmeyeceğini, ana dilde eğitimin bu ülkede yaşayan bütün halkların hakkı olduğunu sözlerine ekledi.

 


""

""

""

""

""

Editör: Wan Haber