Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 29 Mayıs 2016 tarihinde Van Kalesi önünde ‘Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’ düzenlenecek. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çalışmalarına başlanan ‘Çocuk Oyunları Şenliği’nde sona gelindi.

Çalışmaları tamamlanan ve 29 Mayıs günü Van Kalesi önünde gerçekleştirilecek olan şenlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte düzenleyecekleri ‘Çocuk Oyunları Şenliği’nde unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarının oynanacağını belirtti.

Fırfıra, milav, melikan, gibi unutulmaya yüz tutmuş oyunların yanında günümüzde oynanmaya devam eden köşe kapmaca, yağ satarım, misket, yakan top, dokuz taş gibi oyunların da şenlikte yer alacağını ifade eden Aktuğ, “İlimizde bu sene ilki yapılacak olan ‘Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’ çocuklara liderlik, kurallara uyma, paylaşmayı bilme, zamanı verimli kullanma, zihinsel ve fiziksel beceriler ve kendi kültürünü tanıma gibi kazanımları sağlayacaktır. Bu anlamda oyun kavramı kentsel yaşamın getirdiği olumsuzluklarla birlikte çocukların bireysel olarak yaptığı ve daha çok bilgisayar başında oynanır hale dönüşmüştür. Bu durum nesiller aracılığıyla getirilen geleneksel çocuk oyunlarımızın geleceğe taşınmasında bozucu etki oluşturmaktadır. Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği ile çocuklarımızın karakterine uygun fiziksel etkinlikler yapması, paylaşmayı öğrenmesi, oyunla başlayan spor alışkanlığının yaşam biçimi haline dönüşmesi hedeflemekteyiz.

Nihai hedefimiz ise kültürümüzün önemli bir bölümünü teşkil eden çocuk oyunlarının öğretilmesi ve yaşatılmasıdır. Bu amaçlara ulaşmak ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarımızın tekrar gün yüzüne çıkarılmasına katkı sunmak için müdürlüğümüzce ‘Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nin yapılmasına karar verilmiştir. Bu amaçla hazırlamış olduğumuz projemizi Van Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de desteğini alarak gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bunun için yaklaşık 3 aylık bir çalışma yaptık ve amacımıza ulaşmak üzereyiz. 29 Mayıs günü Van Kalesi önünde sadece çocuklar oynamayacak, büyüklerimiz oynayacak çocuklarımız görüp öğrenip uygulayacaklar. Çocuğumuzun mazisinde kalan ve duyduğumuzda özlemle andığımız çocukluk yılları oyunlarımızı bu şenlik vesilesi ile hem hatırlamış hem oynamış hem de çocuklarımıza öğretmiş olacağız.

Programımızı yaparken şenliğimizin daha güzel ve daha eğlenceli olması için sadece unutulmuş çocuk oyunlarını değil aynı zamanda günümüzde de sokaklarda oynanan çocuk oyunlarımızı oynamayı programa aldık. Bu şekilde unutulmuş oyunlarımızı öğrenmeye gelen çocuklar hem bildikleri oyunları oynayacak hem büyüklerinden öğrendikleri eski oyunları oynayacaklar. ‘Çocuk Oyunları Şenliği’ için Van eşrafından ulaşabildiğimiz herkese ulaşmaya çalıştık ve davet ettik. İstedik ki Vanlı hemşehrilerimiz hem geçmişinde oynadıkları oyunları oynasınlar hem de bu oyunları çocuklara göstersinler. Şenliğimiz pazar günü saat 11.00’de başlayacak ve saat 14.00’e kadar devam edecek. Etkinlik alanında tüm katılımcılara geleneksel Van yemekleri ikram edilecek ve son olarak da Van türkülerimiz seslendirilecek. Kısacası 29 Mayıs günü sadece ‘Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’ değil aynı zamanda Van kültürü şenliği yapılacak. O gün bütün katılımcılar Van kültürüne doymuş olacak. Asıl amacımız Van kültürünü korumak, yaşamak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Taşınmaz kültür varlıklarımızı korumak ve tanıtmak kolay, ancak çocuk oyunları gibi somut olmayan ve her an unutulmaya müsait değerlerimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmak zordur. Bizler taşınmaz kültür varlıklarımızın yanında somut olmayan kültürel mirasımızı da koruyup gelecek nesillere aktarmak zorundayız.

Eteklerinde ‘Çocuk Oyunları Şenliğini’ yapacağımız Van Kalesi bizim için ne kadar önemli bir değerse orada oynanacak geleneksel çocuk oyunları da orada ikram edilecek Van yemekleri de orada söylenecek Van türküleri de o kadar önemli bir değerdir. Son olarak 29 Mayıs günü Van’a gönül vermiş herkesi şenliğimize davet ediyorum. İstiyorum ki Vanlı ya da Van’a dışarıdan gelmiş herkes gelsin o gün Van Kalesi önünde Van’ın değerlerine sahip çıksın, Van kültürünü orada doya doya yaşasın. Bizi bu güzel ve anlamlı etkinliğimizde yalnız bırakmayacak olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Wan Haber