Tuşba ilçesine bağlı Atmaca Mahallesi’nde düzenlenen programda, binlerce koyun mobil koyun banyoluğunda yıkandı.

Burada bir açıklamada bulunan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Türkiye’deki küçükbaş hayvancılığın yüzde 26’sını karşıladığını belirterek, “Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricilikte en önemli konu, dış parazit hastalıklarıdır. Hayvanların yılda iki defa ilaçlı banyo dediğimiz şekilde dezenfekte edilmesi gerekiyor. Bu amaçla geleneksel yöntemlerle yapılmış olan bu dezenfekte işlemler çok meşakkatli bir yöntemdi. Küçükbaş hayvanlarımızın dezenfekte edilmesi için DAP İdaresi olarak böyle bir mobil koyun banyolu projesi devreye koyduk” dedi.

Mobil koyun banyoluğunun merada hayvanın bulunduğu ortamlarda rahatlıkla kurulduğunu dile getiren Demir, “Traktörün arkasına takarak sürünün olduğu yere kadar bunu götürebilme imkânımız var. Bu, küçükbaş hayvan işletmeciliği yapanlar için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Zaten işçilerimizin büyük bir memnuniyeti vardı. Bu memnuniyetiyle beraber amacımız, bölgede kene, kan emici sineklerin hayvan sağlığı üzerindeki olumsuzluğunu bertaraf etmektir” ifadelerini kullandı.

“Köylü için büyük bir kolaylık sağlayacaktır”

Mobil koyun banyoluğunun yaklaşık 5 ton civarında su aldığını dile getiren Demir, “Her tona bir litre ilaç katarak bu şekilde hayvanlarımıza burada banyo yaptırarak çıkartıyoruz. Bu gerçekten köylü için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu hastalıklarla mücadeleyi de dikkate aldığımızda hem iş gücü hem de üretim verimliliği açısından büyük bir katma değer sağlayacaktır. Aynı zamanda bu hastalıklardan kaynaklanan hayvan ölümleri de bir şekilde azaltılmış olacaktır” şeklinde konuştu.

“Üç günlük işi bir saatte yapıyoruz”

Mobil koyun banyoluğunun bölgedeki çiftçiler için çok önemli olduğuna değinen Sabahattin Saygın adlı hayvan yetiştiricisi ise “Eskiden çok zorluklar yaşadık. Eskiden koyunları yıkadığımızda, hayvanın sadece yüzde 10’u ıslanıyordu. Bundan dolayı koyunlarda sarılık hastalığı, kene oluşuyordu. Bunun yanında hayvanların yüzde 40’ı hastalıktan dolayı telef oluyordu. Şimdi ise üç günlük işi bir saatte yapıyoruz. Hem zamandan kazanıyoruz hem de hayvanlarımızı sağlıklı bir şekilde yıkamış ve ilaçlamış oluyoruz. Ben bu imkanı getiren hükümetimiz başta olmak üzere müdürlerimize, kamu kuruluşlarına teşekkür ederim. Bizler onlar için varız, onlar da bizim için varlar” dedi.

“Naylon leğenlerin içine su doldurup elle yapıyorduk”

Coşkun Şağar adlı hayvan yetiştiricisi de geçmiş yıllarda bu işi ilkel bir şekilde yaptıklarını söyleyerek, “Naylon leğenlerin içine su doldurup o şekilde elle yapıyorduk ama bu bizim bir günümüzü alıyordu. Çok zahmetli oluyordu. Ayrıca biz bu ilaçlamayı elle yaptığımızda bazı yerlere değiyordu bazı yerlere değmiyordu. Hayvanımıza çok zarar veriyordu. Senede 50-60 hayvan telef oluyordu. Sürüsü çok olan daha çok zarar görüyordu. Hayvanımız keneden, sarılık hastalığına yakalanıp ölüyordu. Şimdiki yöntem ise çok iyi bir yöntem olmuş. Bu yöntem sayesinde hayvanımızın her tarafına ilaçlama yapabiliyoruz. Bugün bu imkanı bize tanıdığı için DAP İdaresi Başkanına, müdürlerine, yetkililerine ve yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından koyunlar mobil koyun banyoluğundan geçirilerek meraya salındı. (iha)

Editör: Wan Haber