BDDK'nın aldığı karara tepki gösteren esnaf, artık senetlerini bile ödeyemez duruma geleceklerini belirtti. Türkiye genelinde yaklaşık 60 bin telefoncu olduğunu belirten cep telefon satıcısı Gökhan Bilirer, kararın uygulamasından sonra binlerce kişinin dükkanını kapatma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Bilirer, “Kararı duyan herkes taksitle telefon alabilmek için son günde cep telefonlarına akın etti. Şu anda cep telefonu satışlarımız hiç yok. Eğer bu şekilde giderse cep telefon satıcılarının yüzde 60’ı dükkanını kapatmak zorunda kalacak” dedi.

Yetkililerin kredi kartı ile taksitli satışlarında mantıklı bir karar vermesi gerektiğini vurgulayan Bilirer, “Şu anda bir telefon mağazası yaklaşık 15 bin TL kira ödüyor. Bunu ödeyebilmesi için sirkülasyonun olması ve satış yapması lazım ama 3 gündür satış yapamadık. Yetkililerin taksitli satışa mantıklı bir çözüm getirmeleri gerekir” ifadelerini kullandı.

BDDK’nın aldığı karardan önce dar gelirli vatandaşların bile rahatlıkla cep telefonu alabildiğine dikkat çeken esnaf Mehmet Tonga da, “Daha önceleri vatandaşlar imkanı olmasa bile kredi kartına taksit yaparak cep telefonu alabiliyordu. Bu uygulamadan sonra hiç satış yapamıyoruz. Dolayısıyla kiramızı bile ödeyemiyoruz. Vergimizi yatıramıyoruz. Kredi kartı taksitlendirmeleri olmasa hiç satış yapamıyoruz. Yetkililerin taksit olayına bir çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

Kredi kartı ile tek slipte telefon almaya kimsenin gücünün olmadığını vurgulayan Sinan Yenitürk ise, “Şu anda kimsenin kalkıp bir telefona bin TL veya üzeri verecek durumu yok. Kimse tek slipte cep telefonu almıyor. En azından 9 taksit ya da 6 taksite indirebilirlerdi ki, vatandaşların da talebi bu yönde. Biz esnaflar da bunu istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kararın kendilerini olumsuz yönde etkileyeceğini belirten vatandaşlar ise, “Hepimizin peşin parası olmuyor. Taksitli olması bizim için çok iyi oluyordu. Bu durumda parası olanlar faydalanacak. Biz bu karara karşıyız. Taksit olayı bizim için çok daha iyiydi” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber